Medi ambient

medi ambient

contaminació a flix

L'Agència de Residus acaba les prospeccions al sòl de Flix

Els tècnics de la comissió sobre el problema ambiental decidiran si és necessari ampliar els sondejos quan s'enllesteixi l'anàlisi de les mostres

Ercros presenta el projecte de desmantellament de dues naus en desús

L'Agència de Residus de Catalunya ha acabat els sondejos i les prospeccions en els cinc punts de l'exterior de la fàbrica d'Ercros de Flix, on hi ha indicis que hi ha residus tòxics enterrats per l'empresa química des de fa dècades. Concretament, s'han dut a terme 20 sondejos i 67 prospeccions en els llocs on els estudis geofísics van detectar la presència d'elements metàl·lics. En aquestes tasques Ercros hi ha col·laborat amb l'aportació de mitjans materials i humans. Ara caldrà esperar el resultat de l'anàlisi de les mostres de terra i aigua recollides que, segons fonts del Departament de Territori, s'allargaran unes setmanes, per determinar si és necessari fer-hi més excavacions o si es concreta un pla de sanejament del sòl.

Quan l'Agència de Residus dispose del resultat dels sondejos convocarà reunió de la comissió d'experts sobre el problema ambiental de Flix perquè decideixen què cal fer. “Encara no hi ha data prevista per la reunió de la comissió d'experts”, ha dit l'alcalde de Flix, Mar Mur. L'Agència de Residus va consensuar amb la comissió d'experts el pla de treball per estudiar els emplaçaments en què extreballadors d'Ercros van comunicar als ajuntaments de Flix i Riba-roja d'Ebre que havien dipositat residus, en alguns casos dins de bidons.

D'altra banda, Ercros ha presentat a l'Ajuntament de Flix i l'Agència de Residus el projecte de desmantellament del magatzem exterior, on hi ha experts que sostenen que no és segur per la salut ser-hi durant més de 25 minuts seguits cada dia (un extrem que Ercros nega), i del magatzem Alsuta, del sector del cloroform. Es tracta de dues instal·lacions en desús de la companyia química i, en el cas del magatzem exterior, Ercros ja ha adjudicat els treballs, per la qual cosa el desmantellament podrà començar quan l'administració aprove el projecte. Després de la demolició de les naus industrials, Ercros executarà els treballs d'extracció selectiva de sòls impactats. Els treballs formen part de l'estudi de caracterització del sòl d'Ercros, pendent de l'aprovació de l'Agència de Residus de Catalunya.

LA XIFRA

67
prospeccions
i 20 sondejos són els que han fet en punts del terme de Flix on se sospita que hi ha residus enterrats.

La planta de clor tancarà l'11 de desembre

La planta de producció de clor del recinte fabril de Flix deixarà de funcionar el pròxim 11 de desembre. Aquesta és la data en què la normativa legal prohibeix la producció de clor amb tecnologia de mercuri. Una vegada les instal·lacions deixen de ser operatives, Ercros redactarà el projecte de descontaminació dels equips i dels edificis, que haurà de ser aprovat per l'Agència de Residus abans d'executar-se.

Tot i que la normativa europea prohibeix a partir de l'11 de desembre la producció de clor amb tecnologia de mercuri, l'empresa belga Solvay ha demanat una pròrroga de 24 mesos al govern de Cantàbria abans de tancar la planta de Torrelavega. La petició, l'està estudiant el govern de Cantàbria i Ercros i altres companyies químiques ho han denunciat perquè implicaria la vulneració de la normativa europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.