Hotel d’insectes antiplagues a Sant Hilari
El consistori fa un edifici de fusta per a depredadors d’insectes perjudicials
L’Ajuntament de Sant Hilari ha inaugurat un hotel amb hostes especials: només s’hi admeten insectes. El propòsit és combatre les plagues d’insectes que afecten les plantes i els arbres i que ocasionen molèsties a les persones.
L’hotel és una estructura de fusta d’1,80 m d’alçada i 1,30 d’amplada. Va ser estrenat, divendres, amb els estudiants de primer i tercer de primària i de P3, P4 i P5 de les dues escoles com a testimonis. És a la plaça de l’ajuntament i hi han estat alliberats dos tipus d’insectes depredadors: marietes i un tipus de xinxa voladora (Anthocoris nemoralis és el nom científic).
Equilibri natural
El regidor de Medi Ambient de Sant Hilari, Jordi Rotllant (Partit Independent de les Guilleries, PIG), explica que la instal·lació de l’hotel és la continuació del programa de control biològic inicial el 2016. “Els insectes depredadors [de l’hotel] s’alimenten d’insectes que causen plagues i d’aquesta manera es busca l’equilibri natural.” Els habitants a l’hotel combaten el pugó, el tigre del plàtan i les caparretes, entre d’altres plagues.
Al costat de l’hotel, que ha fet un fuster del poble, hi ha un panell informatiu, en què el consistori explica “la lluita biològica i ecològica”. Rotllant valora la vessant didàctica de la iniciativa, que s’inspira en casos de l’Estat francès i la Cerdanya.
Dos refugis i casetes en altres llocs
A banda de l’hotel d’insectes, l’Ajuntament ha instal·lat dos refugis de 70 cm d’alçada per 50 d’amplada (un a la plaça Gravalosa i un altre a la plaça Catalunya) i casetes als plataners. Seran “refugis actius”, indica el regidor de Medi Ambient. Hi ha casetes als plataners del carrer de la Font Picant, tres casetes als de la carretera d’Arbúcies i tres més als del carrer de la Font del Cirerer. “Els depredadors venen instal·lats en unes caixetes que es penjaran directament als arbres perquè trobin per si mateixos l’aliment. Els insectes que aconsegueixin superar el seu cicle vital i sobreviure a l’hivern poden donar lloc a la pròxima primavera a noves larves i així recuperar l’equilibri natural.”