Medi ambient

Medi ambient

El control d’activitats al mar, principal repte del PRUG

La comunitat científica i les entitats mediambientalistes subratllen que el pla d’usos del Parc del Cap de Creus només tindrà credibilitat si es garanteixen recursos per controlar-ne l’aplicació

El pla rector d’ús i gestió (PRUG) del Parc Natural del Cap de Creus només tindrà credibilitat si va acompanyat dels recursos i dotacions que permetin vigilar-ne la correcta aplicació. Aquest és un dels principals missatges que els representants de la comunitat científica i les entitats ecologistes van transmetre ahir al Departament de Territori i Sostenibilitat. En el marc de la roda de reunions organitzades per Territori per preparar aquest document que definirà quins usos i activitats marítimes es poden desenvolupar al parc, Francesc Diego, responsable de planificació del Territori, i Victòria Riera, directora del parc, es van reunir ahir a Girona amb representants de la Iaeden, de l’Institut de Ciències del Mar, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, i professors dels departaments d’ecologia de la Universitat de Barcelona.

Comitè científic

Un altre aspecte en què coincideixen científics i ecologistes és la necessitat de dotar el parc natural d’un comitè científic, per assessorar els gestors del parc amb criteris objectius. Altres conceptes com ara la zonificació (determinar quines activitats es poden fer a quins llocs i en quines condicions, o excloure certes activitats en altres àrees) també van generar consens entre els representants de l’administració i els participants en la reunió. Entre altres temes que es van posar sobre la taula es va parlar de la necessària coordinació entre el PRUG i normatives de protecció d’àmbit estatal que s’estant preparant, i de la “competència” del Parc Natural Marí del Golf de Lleó. Aquest espai protegit ja en aigües de l’Estat francès, però limítrof amb el Parc del Cap de Creus, genera una pressió afegida: algunes activitats prohibides allà (com ara la pesca del mero) porten els aficionats d’aquestes pràctiques a desplaçar-se a aigües del cap de Creus, on s’és més permissiu.

Tal com va explicar Francesc Diego, aquesta reunió arribava després de les que s’han celebrat amb el sector turístic i professionals d’activitats nàutiques, i es completarà amb trobades amb els representants del sector de la pesca. Aquesta roda de trobades es repetirà quan es redacti un primer esbós del PRUG que haurà de recollir les aportacions de cada sector. L’objectiu d’aquest procés participatiu és aconseguir que el document final sigui acceptat per totes les parts, a diferència del que va passar el 2014: la primera proposta del PRUG es va haver de retirar per la gran oposició que va generar al territori, especialment entre els professionals de les activitats nàutiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.