Medi ambient

Medi Ambient

Itineraris d’aigua a Montserrat

Es presenta el llibre ‘Fonts de Montserrat i indrets amb aigua’, que proposa quinze rutes per descobrir la muntanya des d’un vessant poc conegut

L’autor, el geògraf olesà Joan Soler, ha identificat més de cent fonts

Montserrat és una de les muntanyes més conegudes i més visitades del país. Però ara el geògraf, guia de muntanya i escriptor olesà Joan Soler ens proposa quinze rutes per descobrir el massís i el seu entorn des d’un vessant menys conegut: itineraris que tenen l’aigua com a fil conductor. Soler ha presentat el llibre Fonts de Montserrat i indrets amb aigua (Farell Editors), una guia que defuig les guies excursionistes convencionals i que inclou un índex amb un centenar de punts d’aigua amb les coordenades per localitzar-los fàcilment.

L’autor assegura a l’inici del llibre que “no és un estudi rigorós de les fonts montserratines” però sí que vol ser “un llibre d’itineraris pensat amb l’objectiu de donar a conèixer a caminants i encuriosits un recull” dels principals punts d’aigua de la muntanya. Adverteix també que “Montserrat és immens” i que “és pràcticament impossible documentar tots els punt d’aigua”. “Puc afirmar que sols coneixem una minsa part de totes les surgències”, assegura. Tot i així, és un treball exhaustiu que és un bon punt d’inici perquè s’investigui més la relació de Montserrat amb l’aigua, una muntanya que és seca ja que, per la seva geologia, l’aigua de pluja es filtra cap a l’interior de la roca, com si fos una esponja, i va a brollar sobretot en municipis de l’entorn.

Soler ha estat dos anys i mig fent treball de camp sobre les fonts i els punts d’aigua de Montserrat i els municipis de l’entorn. N’ha localitzat un centenar entre fonts (34), degotalls (7), mentideres (9), cisternes, basses i canalitzacions (44) i pous o mines (6). Segurament, el cas més curiós és el de les mentideres, unes singulars fonts naturals intermitents que acostumen a rajar quan hi ha episodis de pluja de més de 60 mm, i els degotalls, roques que estan humides per filtracions d’aigua. En la presentació del llibre a Olesa, Joan Soler va explicar que per això diuen que a Montserrat la roca “plora” o “somica”.

De les quinze rutes que ens proposa, la meitat són a l’interior del massís i la resta són itineraris per zones perimetrals. Hi ha excursions per a tots els públics, amb diferents durades i dificultats. Una de les més assequibles és la que ressegueix la riera de Marganell, que es pot fer en poc més d’una hora i té poc desnivell. En canvi, la ruta pel coll del Migdia, el Montgròs i la canal del Miracle cal fer-la entre tres o quatre hores i la dificultat és alta. Això sí, com diu el llibre, “allà on raja aigua, raja història, natura, saviesa, màgia, vivències”, així que aquestes rutes seran molt més que un recorregut de fonts montserratines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.