Medi ambient

Més de 18 milions d’euros en sanejament a la Costa Brava

El Consorci Costa Brava i l’Agència Catalana de l’Aigua portaran a terme set accions per renovar i ampliar depuradores que donen servei a onze municipis

Algunes obres començaran a finals d’any

El Consorci Costa Brava (CCB) i l’ Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han acordat redactar els projectes d’execució d’un total de set actuacions de millora en el sistema de sanejament de la Costa Brava que dona servei a les poblacions de Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Empuriabrava, Castelló d’Empúries, Lloret de Mar, Palamós, Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega, Mont-ras, Roses i Tossa de Mar. La inversió total està estimada en prop de 19 milions d’euros: 18,2 milions per a les obres i més de 655.000 euros per a la redacció dels projectes. Estan incloses en el pla de sanejament 2016-2021. Algunes de les obres està previst que comencin a finals d’any.

Caràcter urgent

En la presentació ahir del conveni signat entre les dues entitats, el president del CCB, Carles Pàramo, va destacar que aquestes set actuacions són les més urgents que s’han de fer a les estacions depuradores o de bombament que gestiona l’ens. En aquest sentit, Pàramo va valorar els convenis, que “permeten fer un salt qualitatiu després d’una aturada llarga d’inversions”. Per la seva banda, el director de l’ACA, Jordi Agustí, va refermar la voluntat de continuar mantenint “el nivell de qualitat” del sanejament de les aigües a la Costa Brava, un model que va qualificar d’excel·lent.

La major inversió es destina a la remodelació de l’estació depuradora d’aigües residuals de Palamós, que tracta les aigües residuals de Palamós, Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras. Amb més de trenta anys en funcionament, disposa de molts equips que s’han de reposar i sistemes que s’han de millorar d’acord amb la tecnologia actual. La planta disposa d’una capacitat justa però suficient per al cabal de tractament actual. Entre altres actuacions, està previst millorar els sistemes de tractament per disminuir les emissions que puguin provocar pudor i molèsties al sector. La planta de Palamós és la més gran gestionada pel consorci. Lligada a aquesta actuació, també es canviarà la canonada subterrània que enviava al mar l’aigua tractada per aquesta depuradora, amb un import aproximat de l’actuació de més de 4,5 milions. El desdoblament de l’emissari d’evacuació de les aigües depurades dels municipis de Palamós, Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras no té prou capacitat per desguassar al mar tot el cabal depurat. L’actuació ha de permetre ampliar la seva capacitat i adequar-la a la de la planta de depuració.

Per un import aproximat d’1,5 milions d’euros s’actuarà a l’estació depuradora d’aigües residuals de Tossa de Mar, que està en funcionament des de fa més de 35 anys. La seva capacitat està al límit a causa de l’abocament d’aigües residuals actual, així com per la previsió de les noves connexions, com ara les de la cala Llevadó. La millora consisteix en l’ampliació de l’aeració que necessiten els tractaments biològics. La zona de Fenals de Lloret de Mar és la que més ha crescut en els darrers anys i el bombament té més de 40 anys. Actualment es considera que disposa d’una capacitat justa per absorbir la demanda actual. L’actuació, amb un import de 810.000 euros, preveu l’ampliació, millora i canvi del punt d’abocament de les aigües residuals provinents de Fenals. L’actuació, amb un import aproximat de 650.000 euros, que es farà a l’estació principal de bombament de Roses posarà al dia els elements que han sofert més desgast i millorarà la resta de l’estació amb l’objectiu de minimitzar les molèsties als usuaris del front marítim. La remodelació i ampliació del pretractament del sistema d’Empuriabrava, amb un import aproximat de 300.000 euros, permetrà tractar més cabal en situacions de pluja que amb el sobreeixidor que hi ha ara. D’aquesta manera s’evitaran més inundacions a Empuriabrava. Amb un import aproximat de 450.000 euros es farà l’actuació al bombament central de Sant Feliu de Guíxols, que recull totes les aigües residuals del nucli del municipi. Està en funcionament des de fa més de 35 anys. Per la seva situació, a prop del port, s’aconsella millorar la seva integració amb l’entorn i minimitzar l’impacte de possibles molèsties a la zona. La reforma també afecta el sistema de Castell-Platja d’Aro. La inversió minimitzarà les molèsties a l’entorn urbà i alhora s’adequarà a la tecnologia actual, ja que, després de 35 anys, ha quedat obsolet.

Necessitarem inversió en energies alternatives per a la reducció del consum energètic de les depuradores
Hem patit durant uns anys per la falta d’inversions; la feina dels treballadors del CCB ha reduït riscos
Carles Pàramo
pres. del consorci costa brava
Les inversions a tot Catalunya enguany són de 50 milions; 100 l’any vinent, i 140 de cara al 2019
Jordi Agustí
Dir. AGÈNCIA CATALANA DE L’AIGUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.