Medi ambient

Medi Ambient

fauna

Goiat, a casa per Nadal?

L’os ha estiuejat a França però el seu comportament rutinari fa preveure que retornarà per hibernar

Les destrosses que va causar l’any passat generen recel i mantenen el territori en alerta

Què farà Goiat? Quins boscos escollirà per jeure durant l’hivern? El mascle d’os bru alliberat l’any passat a la vall d’Isil (Alt Àneu) ha estiuejat al Pirineu francès i els equips de seguiment del programa PirosLife resten amatents per veure si retorna a la Val d’Aran o si, en canvi, decideix allargar la seva estada a la banda francesa. El Conselh Generau d’Aran preveu que l’os, d’origen eslovè i reintroduït a Catalunya a començaments de l’estiu del 2016 per diversificar la població d’ossos i posar fi al domini reproductor de l’os Pyros, tornarà a la Val d’Aran per passar el període d’hibernació però el comportament que pugui seguir l’os és, en realitat, una incògnita.

Els càlculs dels tècnics que estudien els moviments de Goiat es fonamenten en les rutines que ha seguit l’animal i en les preferències que ha mostrat. D’aquesta manera, se sap que l’estiu passat ja va fer camí cap a França per suportar els mesos de més calor i que, llavors, va retornar a casa per passar l’hivern en territori català.

Un dels principals motius dels canvis de residència en funció de l’època de l’any té relació amb la facilitat que troba el plantígrad per alimentar-se.

En aquest sentit, el comportament rutinari i repetitiu que solen mostrar els ossos és el principal indicador per pensar que Goiat retornarà a territori català un cop superat el seu exili estiuenc al vessant francès.

El possible retorn de Goiat genera inquietuds, directament relacionades amb el sanguinari currículum que arrossega l’os. En concret, el problema d’acceptació que viu Goiat és conseqüència directa del seu comportament agressiu. Ha matat més d’una dotzena d’ovelles, eugues, poltres i eixams d’abelles i ha desencadenat recels i un moviment de rebuig al fet que se’l deixi campar lliurement i de manera impune. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, no ha ocultat el malestar que hi ha al territori per les destrosses que causa l’os i el president de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) a Lleida, Pere Roqué, ha advertit que la població d’ossos “és cada vegada més gran” i aviat seran els agricultors els que estaran “en perill d’extinció”.

La Generalitat es fa càrrec dels danys i indemnitza els afectats però la solució no resol l’arrel del conflicte. El síndic de la Val d’Aran defensa que el 1995 “tots els territoris del Pirineu català” van manifestar el seu rebuig a la manera com es volia reintroduir l’os. “Avui tenim 36 animals censats i molts d’ells tenen 10 anys o més, són femelles en edat reproductora. La població creix i volem que es comenci a pensar en el nombre màxim d’animals que podem suportar”, ha reclamat.

En aquest context, el probable retorn de Goiat genera controvèrsia. A més, l’os de moment no està responent a les expectatives respecte a la funció reproductora per la qual va ser alliberat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.