medi ambient
Al Ripollès, tots units per a la millora de la gestió de l’aigua i el sanejament
Tots els municipis s’incorporen al projecte Pirinnowa’t, que comparteixen amb l’Alt Urgell
A final d’any, es descriuran actuacions concretes
La gestió de l’aigua en tot el seu cicle és fonamental i és una aposta estratègica de futur. En zones com ara el Pirineu encara ho és més. Conscients de tot plegat, els municipis del Ripollès s’han afegit al projecte Pirinnowa’t, Energia, Aigua i Ocupació al Pirineu, que pretén afrontar amb una estratègia conjunta les afectacions que tindrà la nova llei del canvi climàtic a les empreses. I no només afronten la problemàtica de l’aigua des del punt de vista de la gestió, sinó també com a potencial de creació de valor.
Ara s’han iniciat els treballs municipi per municipi per conèixer a fons i de primera mà les xarxes d’abastament i sanejament, la gestió que s’hi fa i les problemàtiques associades. Aquests treballs els està duent a terme una empresa externa especialitzada en aquest tema i, a final d’any, tindrà la diagnosi realitzada i diverses propostes de millora de gestió tant en un àmbit municipal com comarcal. Així mateix, incorporarà els actius que poden afavorir l’ocupabilitat del territori a l’entorn d’aquest àmbit.
Les casuístiques de tots els municipis que són el punt de partida són molt diferents a tots nivells. N’hi ha que tenen el servei de l’aigua completament externalitzat, d’altres el gestionen des del propi ajuntament fent els manteniments pertinents i altres ajuntaments estan superats de llarg en la seva capacitat. També hi ha molta variabilitat en la gestió. Alguns dels municipis de la zona a estudi cobren l’aigua als usuaris i d’altres se’n fan càrrec directament. I, finalment, hi ha divergències en els criteris de cloració, i no totes les xarxes de les comarques estan equipades d’igual manera.