PUBLICACIONS
Una enciclopèdia de la Muga
Joan Carreres publica a l’editorial Gorbs una exhaustiva guia sobre el riu
Recull la diversitat de paisatge i patrimoni al pas de la Muga
Seixanta-cinc quilòmetres de recorregut que van dels paisatges més feréstecs entre el Vallespir i l’Alt Empordà fins a les imatges més plàcides dels aiguamolls quan el riu s’aboca al Mediterrani, a Castelló d’Empúries: la Muga és una suma de diversitat de paisatges i activitats humanes que s’escolen al llarg del seu curs i Joan Carreres ha complert el seu propòsit de reunir aquests contrastos en el llibre La Muga (Gorbs Edicions, 2017) . Com en llibres anteriors del qual és autor, Carreres basa el seu treball en dues de les seves passions, la fotografia i les llargues caminades pel territori, que, sumades, garanteixen que cada ratlla i cada imatge d’aquest volum traspuïn autenticitat.
En la primera presentació pública d’aquest nou llibre (la setmana passada, a Albanyà), Carreres va ser acompanyat –a l’escenari i entre el públic– per alguns dels còmplices que l’han ajudat en aquest nou repte, entre els quals, Josep Vilar, Joan Anton Abellan, Jordi Montaner, Jordi Sargatal i Jordi Zapata. El resultat d’aquestes col·laboracions és un volum amb múltiples finestres que combina visions científiques (geologia, climatologia), mediambientals (fauna i flora) i humanes: des d’històries de trabucaires i contraban a la capçalera del riu fins als molins de la plana, passant per la construcció de l’embassament de Darnius Boadella. L’autor ho completa amb una guia poble a poble dels catorze municipis al llarg del riu.
Les 400 planes il·lustrades amb unes 300 fotografies es converteixen així en una “enciclopèdia de la Muga” –tal com va resumir l’editor Carles B. Gorbs a Albanyà–, referint-se a la quantitat de material recollit sobre aquest riu alt-empordanès per excel·lència, que neix a la Catalunya del Nord.