Augmenten les parelles de xoriguer petit a l’Alt Empordà
Se’n tenen 44 de comptabilitzades a la demarcació, on s’incentiva la cria amb caixes niu
El programa de reintroducció del xoriguer petit està donant fruits creixents en diversos sectors del territori, i en concret, a l’Alt Empordà s’està consolidant la població estable d’aquesta espècie; en el darrer recompte fet a finals de l’any passat es va determinar que hi havia 44 parelles de xoriguer petit, unes onze més que l’any anterior a tota la demarcació. El nombre de parelles de xoriguer petit a Catalunya va augmentar prop d’un 13% el 2017 respecte de l’any anterior, i es va arribar a les 97, contra les 84 del 2016.
El xoriguer petit és una espècie migratòria, present a Catalunya bàsicament durant la temporada d’estiu, coincidint amb l’època reproductiva. Arriba a les zones de cria a finals de febrer i s’hi està fins a mitjan setembre.
El programa de reintroducció d’aquesta espècie té el suport de propietaris de finques, entitats, empreses i ajuntaments, que cedeixen espais i edificis segurs per a la col·locació d’estructures que afavoreixin el creixement d’aquesta espècie. L’objectiu és evitar que els depredadors puguin accedir fàcilment als nius, per minimitzar danys a les colònies de cria. Tècnics del Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa han col·locat deu noves caixes niu al campanar de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, dins del programa de reintroducció d’aquesta espècie. A la basílica hi ha ara cinc parelles establertes.
La primera parella s’hi va instal·lar ara fa quatre anys i la colònia ha anat creixent. La falta de forats per fer-hi nius i la competència amb gralles i coloms van portar els tècnics a instal·lar caixes niu provisionals a dalt del campanar, que ara es renoven.