Cinc-cents gironins s’uneixen per adquirir panells solars
En el Col·lectiu Solar s’hi han inscrit veïns i veïnes a nivell particular, empreses i administracions públiques, com ara ajuntaments
Es calcula que el material arribi a finals de mes
Una energia neta, sostenible, segura i que suposi un estalvi molt significatiu per a les economies de les famílies. Són els interessants beneficis que ofereix el Col·lectiu Solar, que a les comarques gironines ja ha assolit l’objectiu d’arribar als 500 inscrits en tres mesos. Els particulars o els ajuntaments apuntats en el projecte estan interessats en la col·locació de panells solars i, alhora, tenen el propòsit de fer una compra col·lectiva del material en un únic encàrrec. Com que és una comanda molt a l’engròs, permet que cada associat s’estalviï més d’un 40% del preu de mercat d’aquest tipus d’instal·lacions, que contribueixen a la protecció del medi ambient. El gruix principal de persones unides a aquest col·lectiu solar correspon a ciutadans de la demarcació de Girona, si bé també s’hi han apuntat veïns i administracions del Bages. La iniciativa és promoguda per Revosolar SL, una empresa dedicada a la plena integració de l’energia solar a la nostra societat. Les seves instal·lacions estan situades a la C-66, entre els municipis de Celrà i Juià, i es tracta d’una companyia amb més de quinze anys d’experiència en el sector.
La campanya es va iniciar a finals del 2017 i es va tancar el 31 de març, que era la data en què finalitzava el període per inscriure’s en l’actual col·lectiu. La intenció inicial era dur a terme la demanda massiva de panells solars i la seva instal·lació en 500 habitatges, empreses o edificis públics de les localitats del Ter-Gavarres, al Gironès. La primera xerrada informativa va tenir lloc el 30 de novembre de l’any passat a l’Ateneu de Celrà, i va ser organitzada per l’Ajuntament de la població i els tècnics de Col·lectiu Solar. Aquest projecte pioner al país va tenir aviat molt de ressò, ja que una llarga llista de municipis d’arreu de la demarcació i diversos de les comarques barcelonines s’hi van interessar i van programar també sessions informatives. Ha tingut tant d’èxit que dins del més de mig miler d’associats aconseguits en el període marcat de tres mesos no només s’hi inclou el col·lectiu del Ter-Gavarres, sinó també d’altres que es van formar: el de Girona, el de la Costa Brava sud, el de l’Alt Empordà, el del Moianès-Bages, el de la Vall de Llémena i el d’Olot-la Vall d’en Bas.
La força de la unió
El Col·lectiu Solar va informar el 18 de març que ja s’havia aconseguit assolir els 500 inscrits. Es va donar les gràcies a totes aquelles persones que aposten per un model de sobirania energètica i es va recordar que, encara que s’hagués arribat al mig miler d’associats, el comptador continua obert i sumant. De fet, ahir, al web www.collectiu-solar.cat, s’hi indicava que hi havia 556 inscrits (més de 470 peticions provenen de les comarques gironines i una vuitantena corresponen a una dotzena de localitats del Bages). I és que les persones interessades s’hi poden continuar apuntant, ja que s’inclouran en una llista d’espera. Aleshores, en el supòsit que es produeixin baixes d’algun dels associats en el procés de confirmació de la compra, passaran a ocupar les places que hagin quedat vacants.
Actualment, pel que fa a la demarcació de Girona, hi ha consistoris, particulars, empreses i institucions de les següents poblacions: Celrà, Bordils, Cervià de Ter, Flaçà, Juià, Madremanya, Medinyà, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Martí Vell, Sarrià de Ter, Viladasens, Banyoles, Caldes de Malavella, Cassà de la Selva, Girona, Llagostera, Santa Coloma de Farners, Begur, Calonge, Palafrugell, Palamós, Pals, Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Empuriabrava, l’Escala, l’Estartit, Figueres, Roses, Torroella de Montgrí, Vilafant, Vilamalla, Canet d’Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori, Sant Martí de Llémena, la Vall d’en Bas i Olot.
Un dels socis i gerents de Revosolar, l’enginyer holandès Sjoerd Gaastra, explica que l’experiència d’aquest mig miler de consumidors serà la millor eina de transmissió social dels beneficis econòmics i mediambientals que aporten les plaques solars. En l’àmbit privat, un equip solar per a un habitatge mitjà ha de tenir una potència d’uns 2.200 W. Una instal·lació d’aquestes característiques costaria més de 4.500 euros, i amb la compra conjunta pot sortir a l’entorn dels 2.800 euros (les plaques solars, a més, poden permetre un estalvi mensual d’uns 55 euros). Es calcula que la persona amortitzarà la inversió en només 4-6 anys. Mitjançant el web www.collectiu-solar.cat, els ciutadans interessats poden consultar si hi ha algun col·lectiu solar en marxa a la seva àrea de residència o al lloc que els és més proper.
LES FRASES
LA XIFRA
“El 15 d’abril preveiem tancar la llista definitiva”
El gerent de Revosolar, Sjoerd Gaastra, manifestava ahir que el projecte va molt bé, fins i tot millor del que s’haurien pogut pensar. Ell és un dels tècnics de la companyia i està promovent la iniciativa juntament amb el seu altre soci, Roland Selbach. Han instal·lat molts equips solars al llarg dels anys i, durant la seva experiència, han constatat com es multiplica el cost del material que surt de la fàbrica un cop ha passat per tota la cadena d’intermediaris (exportador, importador, majorista, distribuïdor i instal·lador).
Per això, un dels fonaments del Col·lectiu Solar parteix de la base que quan s’efectua una compra directament al fabricant en grans quantitats, els preus es redueixen substancialment. Quan un col·lectiu aconsegueix el nombre d’inscrits necessaris, es tanca i s’inicia la fase de licitació per obtenir el millor preu entre els fabricants d’equips solars. Gaastra relata que actualment estan duent a terme una roda de contactes amb les persones inscrites per tal que els confirmin que volen tirar endavant la compra. De moment tan sols han tingut deu baixes, que es reemplaçaran amb els ciutadans que estan en llista d’espera.
Està previst tancar la llista definitiva el 15 d’abril i, com que Revosolar ja ha fet una prereserva, es calcula que el material arribarà a finals de mes. Es va optar per posar el límit de 500 associats perquè, si fossin més, es podrien trobar amb un nombre molt reduït de fabricants capaços de lliurar aquestes quantitats en un termini tan curt. Quan arribin els equips, s’atorgaran a domicili (totes les peces, l’estructura, els cables, els panells, etc.). En cas de voler el muntatge per un professional de Col·lectiu Solar, es fixarà una data amb el client i en uns quatre mesos aproximadament es volen tenir totes les plaques instal·lades. Per fer-ho, Revosolar està formant deu equips de tres persones que obtindran així una nova capacitació professional (una part d’aquests tècnics són dels municipis interessats en la iniciativa, fet que fomenta l’esfera laboral i, alhora, repercuteix favorablement en l’àmbit local).
Notícies de ...
- Banyoles
- Begur
- Bordils
- Caldes de Malavella
- Calonge i Sant Antoni
- Cassà de la Selva
- Celrà
- Cervià de Ter
- Figueres
- Flaçà
- Girona
- Llagostera
- Madremanya
- Olot
- Palafrugell
- Palamós
- Pals
- Roses
- Sant Aniol de Finestres
- Sant Feliu de Guíxols
- Sant Gregori
- Sant Jordi Desvalls
- Sant Julià de Ramis
- Sant Martí de Llémena
- Sant Martí Vell
- Santa Coloma de Farners
- Sarrià de Ter
- Torroella de Montgrí i l'Estartit
- Viladasens
- Vilafant
- Vilamalla