La lluita per aconseguir l'MTC

Ascó té a favor seu la connexió a la línia ferroviària, que dóna més seguretat al trasllat dels residus nuclears

Durant aquest mes de març la comissió inter­mi­nis­te­rial de l'MTC ava­luarà els ter­mes muni­ci­pals dels nou ajun­ta­ments de l'Estat que aspi­ren al cemen­tiri nuclear i deter­mi­narà qui­nes àrees en que­den exclo­ses. De fet, la set­mana vinent està pre­vist que tècnics de l'empresa pública que s'encar­rega de la gestió dels resi­dus radi­o­ac­tius, Enresa, es reu­nei­xin amb els muni­ci­pis de Mel­gar de Arriba i San­tervás de Cam­pos, tots dos a Valla­do­lid. De moment, no hi ha cap data pre­vista perquè els tècnics de la comissió inter­mi­nis­te­rial visi­ten Ascó, però fonts muni­ci­pals han admès que durant les set­ma­nes vinents es des­plaçaran a la Ribera d'Ebre per estu­diar les pos­si­bi­li­tats d'aquest muni­cipi.

Zones pro­te­gi­des.

Tor­ru­bia de Soria, amb només 79 habi­tants, és el muni­cipi més petit que aspira a revi­far l'eco­no­mia local amb el magat­zem de resi­dus nucle­ars. Podria ser el pri­mer dels nou a des­a­parèixer de la llista perquè té tot el terme en una zona d'espe­cial pro­tecció per a les aus (ZEPA), que és un dels cri­te­ris d'exclusió. En una situ­ació sem­blant es troba San­tervás de Cam­pos (Valla­do­lid), on el 60% del terme està cata­lo­gat com a ZEPA. Villar de Cañas (Conca) i Zarra (País Valencià) també són a la vora d'espais natu­rals pro­te­gits. Pel que fa a la pos­si­bi­li­tat que s'exclo­gui Ascó per cri­te­ris d'inun­da­bi­li­tat, l'Ajun­ta­ment sosté que els ter­renys on es pro­posa ins­tal·lar l'MTC no són inun­da­bles.

Infra­es­truc­tu­res i emplaçament.

L'existència d'infra­es­truc­tu­res ade­qua­des de trans­port que faci­li­ten l'accés al magat­zem de resi­dus nucle­ars per fer­ro­car­ril és un dels fac­tors que tindrà molt en compte la comissió inter­mi­nis­te­rial per deci­dir l'emplaçament de l'MTC (que després hau­ria de rati­fi­car el govern de l'Estat). I en aquest apar­tat, Ascó gua­nya la par­tida a la resta de com­pe­ti­dors, ja que els altres vuit són a una distància mínima de 30 quilòmetres de l'estació de tren. Amb tot, no és un requi­sit indis­pen­sa­ble i l'Estat també valo­rarà la xarxa de car­re­te­res per acce­dir a la resta d'emplaçaments. La cen­tra­li­tat res­pecte de les cen­tres nucle­ars des d'on s'han de trans­por­tar els resi­dus també es valo­rarà, i en aquest punt Yebra (Gua­da­la­jara), que és a 35 quilòmetres de la línia fer­roviària, està més ben situ­ada. A l'altre extrem es troba Albalá (Cáceres), que és a la vora dels dos reac­tors d'Alma­raz però a una distància de més de 800 quilòmetres d'Ascó i Van­dellòs, una àrea amb tres nucle­ars en fun­ci­o­na­ment i una en des­man­te­lla­ment.

Cul­tura nuclear.

Tot i que la con­vo­catòria pública per selec­ci­o­nar l'emplaçament de l'MTC és oberta a tots els muni­ci­pis de l'Estat, és evi­dent que la ins­tal·lació serà més fàcil de pair en aquells llocs on ja hi ha una cul­tura nuclear. L'Asso­ci­ació de Muni­ci­pis en Àrees Nucle­ars ha ava­lat les can­di­da­tu­res d'Ascó i Yebra. Des d'Ascó sos­te­nen que el nord de la Ribera d'Ebre té aquesta cul­tura nuclear i que a la zona hi ha més tre­ba­lla­dors tècnics qua­li­fi­cats.

Índex de població.

El minis­tre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha defen­sat diver­ses vega­des que l'Estat aposta perquè l'MTC s'ins­tal·le en zones rurals amb baixa renda per capita, amb l'objec­tiu que el magat­zem de resi­dus nucle­ars i el cen­tre tec­nològic asso­ciat gene­ren fonts alter­na­ti­ves d'ingres­sos. Ascó, amb poc més de 1.600 habi­tants, és la població més gran que aspira a l'MTC, men­tre que Tor­ru­bia de Soria és la més petita. Pel que fa a la pos­si­bi­li­tat que el cen­tre tec­nològic no s'ins­tal·le al mateix muni­cipi que l'MTC, fonts de l'Ajun­ta­ment d'Ascó sos­te­nen que tot anirà al mateix lloc i recor­den que a Cata­lu­nya no hi ha cap més can­di­dat que Ascó.

Con­sens social i polític.

Els nou can­di­dats han acon­se­guit l'acord de ple per pre­sen­tar la can­di­da­tura, però no a tots els llocs hi ha el mateix con­sens. Així, men­tre que el govern de la Gene­ra­li­tat i el de Cas­te­lla-la Manxa s'opo­sen al cemen­tiri nuclear, el de Cas­te­lla i Lleó és favo­ra­ble a la ins­tal·lació.

Incident a Ascó II

ACN

La temperatura al tanc d'emmagatzematge d'aigua de recàrrega de la central nuclear Ascó II va estar dimecres durant «diverses hores» per sobre del límit establert, segons el Consell de Seguretat Nuclear. L'incident, però, no ha comportat cap risc per als treballadors, la població o el medi ambient, i ha estat classificat com de nivell 0 en l'escala internacional de successos nuclears. Aquest succés es va produir el mateix dia que Vandellòs II va fer una parada no programada per la inserció completa en el nucli d'una de les barres i el desplaçament de tres més, mentre es duia a terme una prova periòdica de moviment de barres de control.

Pèrdua de població a Ascó

L.M

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha alertat diverses vegades que el municipi d'Ascó ha perdut una mitjana de divuit habitants per any en els darrers 25 anys, una pèrdua de població que atribueix directament a la instal·lació dels dos reactors nuclears i que sostenen que no s'aturarà mentre Ascó continue apostant per la indústria nuclear. Segons dades de l'Idescat, Ascó tenia 1.989 habitants l'any 1983, una xifra que es va anar rebaixant fins als anys noranta, quan el poble tenia 1.708 habitants. Posteriorment, però, Ascó va tornar a guanyar població i el 1995 hi havia uns cens de 1.807 persones, que va tornar a experimentar una davallada fins a situar-se en poc més de 1.600 persones el 2003. Amb tot, els darrers cinc anys la població d'Ascó s'ha estabilitzat, segons les dades de l'Idescat; així, el 2005 es comptabilitzaven 1.601 habitants.

D'altra banda, la CANC destaca que un 17,4% de la població d'Ascó està per sota de la mitjana catalana quant a renda familiar bruta disponible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.