Medi ambient

L’ecologisme celebra la compra pública de Vilanera

Destacats ecologistes aposten perquè el mas de Vilanera tingui un centre de formació agrària quan s’adquireixi

L’alcalde Puga diu que s’ha culminat el llarg periple de lluita proteccionista

L’Ajuntament de l’Escala va agrupar ahir la gran majoria d’agents socials que al llarg dels últims 20 anys han treballat intensament en la lluita per protegir l’espai de Vilanera a l’Escala i que, amb la formalització de la compra de 33 hectàrees de terreny circumdant al mas, tanquen la reivindicació ecologista que van guanyar en primer terme el 2003 amb la desclassificació i que es va reblar el 2010 amb la declaració de l’espai dins del Parc Natural del Montgrí, el Baix Ter i les Illes Medes.

L’alcalde, Víctor Puga, va mostrar-se satisfet de donar una certa formalitat a la compra en un dia en què es culmina “aquest periple llarg i intens de lluita ecologista i del poble de l’Escala per apostar per un model sostenible de desenvolupament”. L’alcalde va destacar la tercera capa de protecció que suposa la compra i va revelar que existeix un acord tancat amb la propietat pendent que la Generalitat es comprometi al finançament parcial de l’operació. Ara s’entra en una “nova fase”, en què s’haurà de resoldre l’operació de compra, i ja es treballa en el futur destí de l’espai. Ahir, en l’acte, ja van aparèixer les primeres propostes. D’una banda, Marta Ball·llosera, de Salvem l’Empordà, va recordar que es reivindicava l’espai per tres valors: el patrimoni natural, el cultural i l’agrari. “Ara ens falta tenir en compte el valor agrari”. En aquest sentit, va exposar dues propostes: d’una banda, que s’obrís un procés participatiu o de consulta per decidir-ne el destí i de l’altra, va decantar-se per què Vilanera fos també “un centre de formació agrària i que aquí hi hagués joves pagesos intentant ser formats”. “ La part agrària ha quedat un pèl més oblidada, tenint clar que aquesta zona era el curs vell del Ter i una zona agrícola, possiblement de les més productives de l’Empordà”.

Des del Fòrum Empúries, entitat líder de la lluita ecologista contra el camp de golf, Assumpció Vila, que era present a l’acte, es mostrava “totalment d’acord amb la proposta de fer d’aquesta zona, alguna cosa que tingui a veure amb formació de pagesia i ramaderia”. L’exdirector del Parc Natural dels Aiguamolls, Jordi Sargatal, va afirmar que hauria estat “molt trist que un poble tan anxovat com l’Escala no hagués quedat esponjat per la zona de Vilanera” i va remarcar la connectivitat entre parcs d’aquesta zona pels molts valors “agraris, culturals i naturals” que té.

Acte de reconeixement

En l’acte celebrat a peu de mas, el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Carles Duarte, va llegir un poema d’Enric Casassas, que va esdevenir el 2002 un símbol en la lluita contra el corró urbanístic que volia construir en la zona un camp de golf i 327 habitatges. Es tracta d’El gran pi gros de Vilanera, que en la darrera estrofa diu: “Gran pi gros de Vilanera / ni vius te m’arrencaran / ets la marca de la terra / i ai de qui et vulgui fer mal.” I d’entre els símbols es va recordar Jaume Llorens, el pagès que es va negar a vendre el seu hort.

LA XIFRA

1,5
milions d’euros.
Aquest és el preu, aproximat, que es pagaria pel mas de Vilanera i es completa l’operació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia