Medi ambient

El Projecte Sèpia ha salvat mig milió de cefalòpodes

Un total de 511.683 sèpies i calamars s’han recuperat enguany recuperant ous a les xarxes i instal·lant sepieres

Més de mig milió d’exemplars de sèpia i calamar han tingut enguany la supervivència garantida mitjançant la tercera temporada del Projecte Sèpia. El programa combina la instal·lació de sepieres al mar per dipositar-hi ous amb la recuperació d’ous a les xarxes dels pescadors. El pla es va iniciar fa tres anys per afavorir la reproducció dels cefalòpodes, després d’observar els paràmetres que l’havien fet retrocedir: els rius cada cop aporten al mar menys branques, lloc habitual on es ponen els ous, de manera que s’havia incrementat el nombre d’ous de sèpies i calamars que quedaven agafats a les xarxes que els pescadors tenien calades i que es perdien quan es recollien les xarxes.

La solució va ser instal·lar línies de branques subjectades al fons marí (sepieres) i implicar els pescadors perquè recollissin els ous de les xarxes per col·locar-los en unes “incubadores” al costat de les sepieres per garantir així que poguessin néixer els nous exemplars. Amb aquests dos sistemes es calcula que s’ha garantit la supervivència d’un total de 511.683 sèpies i calamars entre les dues badies. Curiosament, a la sepiera de l’Escala s’hi han trobat més ous de sèpia, i a la de l’Estartit, més ous de calamar. El projecte va néixer el 2016 a l’Escala, impulsat pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador Isaac Moya, amb la col·laboració de la confraria de pescadors i l’Ajuntament de l’Escala, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i els pescadors de l’Estartit.

El fet que s’hagin recollit menys ous que en la temporada anterior no qüestiona l’èxit del projecte. “Aquest any ens hem trobat que hi ha hagut molts dies de mala mar i que els pescadors han reduït els metres de xarxa, però el balanç que fem és molt positiu”, assegura Boris Weitzmann. Arran d’aquest projecte enguany s’han impulsat les Jornades Gastronòmiques de la Sèpia, de les quals enguany s'ha celebrat la segona edició a  l’Escala i la primera a l’Estartit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.