Salvem l'Empordà reclama que l'energia eòlica s'implanti per fases a la comarca
Aposta perquè el Consell Comarcal exclogui Darnius, Terrades i Boadella de la zona d'instal·lació
L'entitat ecologista ha volgut deixar clara la seva oposició a la zona de desenvolupament prioritari que ha proposat la Generalitat a l'Alt Empordà, que considera «imposada i poc respectuosa amb el territori». En canvi, sí que estan d'acord que l'alternativa del Consell Comarcal és un bon inici. Tot i això, l'organització demana que a partir d'aquí s'obri un debat «net, clar, transparent i imparcial» a la comarca, i aposta fins i tot per convocar una consulta perquè els alt-empordanesos afectats puguin decidir sobre el seu territori.
Salvem l'Empordà considera que si es tira endavant la proposta del Consell Comarcal s'haurà de fer per fases i començar pel corredor d'infraestructures «perquè la gent es pugui fer una idea de com són aquestes instal·lacions», va explicar la portaveu de l'organització. L'únic inconvenient que Salvem l'Empordà veu en la proposta del Consell Comarcal és que s'incloguin municipis com Boadella i les Escaules, Terrades o Darnius en la zona d'instal·lació de molins.
Pla d'energies renovables
Segons va explicar ahir Bàrbara Schmitt, com a portaveu de l'entitat, l'objectiu és evitar que els molins d'energia eòlica es dispersin pel territori i es posin «en qualsevol lloc». Per això l'organització ecologista demana que se segueixi el model d'agrupar les centrals eòliques en punts concrets del territori. Per aconseguir-ho, aposten perquè, d'una banda, el Consell Comarcal faci un pla urbanístic que reguli la implantació de parcs eòlics i, de l'altra, també es faci un pla comarcal d'energies renovables. En aquest sentit, Salvem l'Empordà reclama que s'aposti per la microgeneració d'energia, és a dir, perquè cada edifici sigui autosuficient energèticament.
Compensacions
L'entitat també ha parlat de les compensacions econòmiques, un debat que els alcaldes van ajornar en el si del Consell Comarcal perquè és el punt que genera més polèmica.
Salvem l'Empordà aposta clarament per «un sistema de repartiment equitatiu de les compensacions entre els pobles afectats, directament o indirectament». A més, creu que aquests diners han d'anar destinats a millorar l'eficiència del sistema elèctric i potenciar modalitats alternatives.
El front dels alcaldes i el Consell Comarcal
J.PEl Consell Comarcal de l'Alt Empordà lidera l'oposició política i administrativa a la proposta de mapa eòlic que va fer la Generalitat i que afecta set municipis del sector nord de la comarca i que estan situats a l'Albera. Fa tres setmanes va acabar el període de suggeriments i l'organisme comarcal va fer arribar al Departament d'Economia de la Generalitat l'oposició frontal i majoritària que la proposta genera entre els alcaldes de la comarca que volen que els parcs es concentrin al corredor d'infraestructures –a tocar l'AP-7 i l'N-II–, entre Figueres i la Jonquera. També és cert que s'obre la porta a situar-los en una segona anella que afecta municipis d'alt valor natural, com ara Darnius, Terrades o Boadella. Els ajuntaments afectats pel mapa de la Generalitat també s'hi han mostrat contraris, especialment els més grans –la Jonquera i Agullana–, mentre que Cantallops, Masarac i Sant Climent Sescebes tampoc no ho veuen bé. Espolla i Capmany no van presentar suggeriments.