Medi ambient

Contra la inacció climàtica

Quatre ONG volen portar l’Estat francès davant de la justícia per les polítiques insuficients contra l’escalfament global

Més de dos milions de persones firmen una petició a favor d’aquesta iniciativa

Make our planet great again”. El president francès, Emmanuel Macron, pretenia erigir-se en un referent de la lluita contra el canvi climàtic amb aquest enginyós eslògan. Pronunciat el juny del 2017 en resposta a la retirada dels Estats Units de l’acord del clima de París, aquest lema contraposava el capitalisme climatoescèptic de Donald Trump al neoliberalisme ecologista del jove dirigent. Si bé l’inici del mandat de Macron va estar marcat per uns objectius ambiciosos, com ara la prohibició de la venda de vehicles de gasoil a partir del 2040, la dimissió al setembre de l’activista Nicolas Hulot com a ministre de la Transició Ecològica va qüestionar les seves polítiques mediambientals. I ara quatre ONG portaran l’Estat francès davant dels tribunals per inacció climàtica.

Conegut com “l’afer del segle”, Greenpeace, Oxfam, Notre affaire à tous i la Fundació per a la naturalesa i l’home van impulsar aquest singular procés a final de desembre. Aleshores, van llançar una petició que, en poques setmanes, va aconseguir més de dos milions de signatures. Tot un rècord a l’Estat francès. El govern francès tenia dos mesos per respondre al requeriment previ a la denúncia. Publicada el 15 de febrer, aquesta resposta no va satisfer les exigències de les quatre organitzacions. I, aquesta setmana, han anunciat que presentaran la denúncia el 14 de març.

“La reunió que vam celebrar la setmana passada va ser molt decebedora”, lamenta en declaracions a El Punt Avui Noélie Coudurier, responsable de la campanya de “l’afer del segle” per a Oxfam França, referint-se a la trobada amb el primer ministre, Édouard Philippe. “El govern actual és, sens cap dubte, aquell que avança de forma més ambiciosa, en haver establert l’objectiu de reduir a zero les emissions de CO2 abans del 2050”, va defensar-se el ministre de la Transició Ecològica, François de Rugy, que va respondre a la petició de les associacions amb un informe de deu pàgines.

“Estem cansats de la política de petits passos”, assegura Coudurier. La responsable de les campanyes climàtiques per a Oxfam critica la poca exactitud de les dades ofertes per l’executiu: “Ens diuen que l’any passat es van reduir un 16% les emissions de diòxid de carboni, però no es tracta de les xifres reals, sinó de les prediccions del govern.” Segons un estudi de l’Institut del Desenvolupament Sostenible, publicat a l’octubre, l’Estat francès acumula un retard considerable en la lluita contra el canvi climàtic. La producció de les energies renovables només representa el 16% del total de l’electricitat, per sota del 19,5% que demana la Unió Europea. Tant el 2016 com el 2017, les emissions de CO2 van augmentar.

Fruit d’aquest escàs progrés —l’Estat francès és un dels països europeus més afectats pel canvi climàtic, després que les temperatures hagin augmentat 1,4 °C—, les quatre associacions pretenen emparar-se en la Constitució francesa i la convenció europea dels drets humans. “Volem que es reconegui la responsabilitat de l’Estat” per limitar l’escalfament del planeta en 1,5 °C, explica Couturier, que reconeix que el procés “durarà uns quants anys”. La seva demanda s’inspira en el recurs judicial presentat a Holanda per l’associació Urgenda que va comportar que el govern holandès es veiés obligat a reduir les emissions de CO2 i a respectar la reducció d’un 25% d’aquestes emissions abans del 2020.

“Ens trobem en una situació tan urgent que resulta positiva qualsevol mesura que forci les autoritats a actuar”, afirma Bruno Goube, membre d’Enseignant.e.s pour la planète, un col·lectiu de professors francesos que prepara la jornada de mobilització mundial als centres educatius el 15 de març. Seguint l’exemple de Bèlgica, Suïssa i Alemanya, els estudiants francesos també s’han sumat a les vagues contra el canvi climàtic. L’adolescent sueca Greta Thunberg, de 16 anys, va participar, aquest divendres, en la manifestació estudiantil a París. Per casualitat del calendari, la presentació del recurs judicial contra l’Estat francès coincidirà pràcticament amb la mobilització mundial impulsada per Thunberg, que ja va ser, divendres, a París per participar amb estudiants en la marxa contra el canvi climàtic.

Les quatre ONG preveuen organitzar una altra jornada de manifestacions el dia 16. Una bona manera d’augmentar la pressió envers la decebedora acció climàtica de Macron.

LES FRASES

La situació és tan urgent que és positiva qualsevol mesura que forci les autoritats a actuar
Bruno Gouve
col·lectiu de professors Enseignant.e.s pour la planète

Múltiples demandes a tot el món

Les demandes judicials contra els estats per obligar-los a adoptar mesures més ambicioses contra el canvi climàtic es multipliquen arreu del planeta. A més del famós recurs de l’associació holandesa Urgenda, que ha inspirat les associacions franceses, a Europa en trobem diversos exemples: deu famílies afectades pel canvi climàtic han impulsat un recurs davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i set joves portuguesos també han denunciat les autoritats del seu país davant del tribunal de Luxemburg pels incendis que van devastar el territori portuguès l’estiu passat. En el cas dels Estats Units, 21 adolescents, amb el suport de l’ONG Our Children Trust, van denunciar el govern nord-americà per inacció climàtica. I fins i tot a Colòmbia, la major instància judicial del país va exigir al govern d’aquest país que acabés amb la desforestació, després d’una demanda presentada per 25 menors d’edat amb el suport de l’associació Desjusticia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.