A la velocitat del TAV

Les pedreres del territori, com Canteras La Ponderosa o Pypsa, reorienten la seva activitat cap a l'obra pública i es concentren a subministrar material per a grans infraestructures, com el TAV o el corredor del Mediterrani

La indústria dels àrids és molt més extensa del que a sim­ple vista ens podem ima­gi­nar, i és que alguns dels mate­ri­als que s'extre­uen de les pedre­res s'uti­lit­zen, per molt inver­sem­blant que sem­bli, per fabri­car pasta de dents. Els àrids són la segona matèria prima que es con­su­meix –després de l'aigua– i suposa el des­gast de més del 50% dels recur­sos mine­rals, ja que es pot explo­tar en àmbits indus­tri­als molt diver­sos, des de l'electrònica a la medi­cina. És pot­ser per això que aquest recurs natu­ral s'ha con­ver­tit en un ele­ment econòmic extra­or­dinària­ment estratègic.

La crisi econòmica, òbvi­a­ment, ha vin­gut acom­pa­nyada del des­plom del sec­tor de la cons­trucció –en l'àmbit pri­vat– i, en con­seqüència, l'acti­vi­tat extrac­tiva que exe­cu­ten les pedre­res del ter­ri­tori s'ha hagut de reo­ri­en­tar i les empre­ses del sec­tor s'han vist obli­ga­des –o no– a obrir altres vies de negoci, i és per això que pot­ser ara es torna fes­te­jar el sec­tor públic –més que mai– per man­te­nir l'acti­vi­tat extrac­tiva. Les pedre­res ja no miren tant, doncs, cap a l'àmbit pri­vat i ara enfo­quen les ener­gies i pos­si­bi­li­tats a l'explo­tació de mate­ri­als que es puguin apro­fi­tar per a la cons­trucció de grans infra­es­truc­tu­res, tant fer­roviàries com viàries, que recla­men un con­sum de mate­rial més ele­vat que no pas altres obres, com la cons­trucció d'esco­les o hos­pi­tals i, per tant, també més que les que es puguin dur a terme des del sec­tor pri­vat, com habi­tat­ges. Segons el Gremi d'Àrids de Cata­lu­nya, el 70% de les extrac­ci­ons de les pedre­res de tot el país ja es des­ti­nen ara a inter­ve­nir en l'obra pública.

Can­te­ras La Pon­de­rosa SA és de les úniques pedre­res de l'Estat espa­nyol que està homo­lo­gada per sub­mi­nis­trar balast, un tipus de pedra granítica que per les seves espe­ci­fi­ca­ci­ons tècni­ques –duresa i gra­nu­lo­me­tria– es fa molt difícil de tro­bar. A la pedrera de Riu­de­cols s'explota aquest àrid, que per la seva resistència es fa impres­cin­di­ble per a les obres de cons­trucció del tren d'alta velo­ci­tat, ja que per­met esmor­teir les vibra­ci­ons del tren. De fet, l'empresa pro­por­ci­ona balast per al TAV des de l'any 1998, com per exem­ple al tram de Mollet del Vallès actu­al­ment, on en porta 150.000 tones. Les seves rela­ci­ons amb les obres de la xarxa fer­roviària, però, no s'aca­ben aquí. Can­te­ras La Pon­de­rosa SA també pro­por­ci­ona altres tipus d'àrids per a les obres de sub­jecció del pont de Candi a Mont­blanc –on hi ha de des­car­re­gar fins a 250.000 tones– o a Pera­fort, Cons­tantí i Alco­ver, on en con­junt hi trans­porta 800.000 tones d'àrids que ser­vei­xen per con­for­mar capes gra­nu­lars per a la base de la via fer­roviària, segons va expli­car el tècnic de Medi Ambi­ent, Albert Roca­mora.

Mate­rial pel cor­re­dor del Medi­ter­rani.

Can­te­ras La Pon­de­rosa SA també sub­mi­nis­tra àrids i fabrica for­migó per a la cons­trucció de la car­re­tera A-27, però no és l'única del ter­ri­tori. Pypsa, a l'Alei­xar, tre­ba­lla amb grava ciment, fàcil de com­pac­tar i que conté poca argila, i per això, el mate­rial és adi­ent per a les obres del cor­re­dor del Medi­ter­rani, on també se sub­mi­nis­tra for­migó. L'empresa pro­por­ci­ona mate­rial per al tram que comprèn l'Hos­pi­ta­let de l'Infant i Vila-seca –d'uns 25 quilòmetres de llar­gada– i el res­pon­sa­ble de Pypsa, Car­les Piqué, va reconèixer: «Fa quinze anys que no fèiem obra pública, però ha cres­cut la demanda perquè el sec­tor no cai­gui en picat».

No s'escapen de les polèmiques

el punt

Potser les pedreres són necessàries, igual que ho són les torres d'alta tensió o els parcs eòlics perquè ens donin electricitat, o com tantes altres instal·lacions que més aviat no agraden als veïns que les tenen a prop perquè saben què és conviure-hi. Així, l'activitat que desenvolupen les pedreres no sempre agrada, i l'argument principal sempre es basa en els factors mediambientals, per l'impacte negatiu que poden suposar per la flora i la fauna del territori on s'instal·len. Tot i que per llei, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat obliga a totes les empreses que desenvolupen una activitat extractiva a regenerar l'entorn natural i paisatgístic, que s'obri una nova cantera no agrada a tothom perquè també suposa sorolls per les explosions i un increment del tràfic de camions pel municipi. L'últim cas el trobem a l'Argentera, al Baix Camp, on més d'una cinquantena de persones es va manifestar fa gairebé dos mesos, en contra del projecte, tot i que des de l'Ajuntament sempre s'ha defensat que serà respectuós amb el medi ambient.

Regeneració de la pedrera

el punt
La cantera Pypsa, a l'Aleixar, va celebrar ahir el Dia de l'Arbre i els Àrids amb una plantada de pins blancs. Un centenar d'alumnes de l'escola Elisabeth de Salou van contribuir a regenerar aquest entorn. El delegat del govern, Xavier sabaté, va participar també en l'acte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.