Medi ambient

Denuncien negligència urbanística a Cadaqués

L’Associació Amics de la Natura considera que l’Ajuntament va tardar massa a aturar els treballs de la urbanització de sa Guarda

Porten a la fiscalia els fets, que es remunten a l’anterior mandat

L’Ajuntament de Cadaqués va tardar massa a suspendre els treballs d’urbanització del projecte de sa Guarda, diuen els opositors a aquesta urbanització. Per l’Associació Amics de la Natura de Cadaqués, que ja havia denunciat anteriorment les obres, aquest retard a l’hora de reaccionar va fer que els promotors continuessin els treballs i que es produissin més irregularitats greus. L’entitat ha presentat ara una ampliació de denúncia a la fiscalia de Girona per tal que s’investiguin aquells fets i “es demanin responsabilitats a tots els intervinents que correspongui”.

Els fets es remunten a l’anterior mandat, en els mesos que precedien les eleccions municipals, amb el llavors alcalde Josep Lloret, avui a l’oposició. Mentre que l’entitat –amb el suport de SOS Costa Brava– reclamava que s’aturessin els treballs en curs, l’alcalde explicava que s’havia tramès l’expedient de sa Guarda a Urbanisme, que en tot cas, segons ell, era l’organisme competent per aturar les obres. No va ser fins al 6 de juny que l’Ajuntament va notificar –a instàncies d’Urbanisme– als promotors la paralització de les obres i la revisió d’ofici, que precisament des del mes de novembre del 2018 l’Associació Amics de la Natura de Cadaqués ja havia sol·licitat en diferents ocasions.

Informes mesos abans

Pels responsables de l’entitat, les actuacions al paratge de sa Guarda es podien haver evitat si l’Ajuntament de Cadaqués hagués fet cas de l’informe emès per la secretària municipal en data del 21 de març del 2019 en què s’informava de la necessitat d’aturar les obres d’urbanització, incoar expedient de revisió d’ofici i suspendre l’eficàcia del projecte d’urbanització. I si tot seguit s’hagués fet cas de l’informe emès pel Departament de Territori i Sostenibilitat, en data 9 d’abril, en què es requeria a l’Ajuntament la paralització de les obres.

“Actuant abans hauríem evitat tota la destrossa que s’està produint en l’arquitectura rural, paisatgística, natural i patrimonial”, diuen els opositors al projecte. En un comunicat, l’Associació Amics de la Natura considera que el retard de la decisió de l’Ajuntament és totalment inexplicable, i ho qualifica de “desídia, incúria i negligència per la part municipal”. Entre les noves irregularitats denunciades i que l’associació porta a la fiscalia, l’entitat diu que es demostra que el promotor no disposava de la concessió de l’ACA i que no s’havia autoritzat la construcció d’un pou d’aigua per proveir els 104 habitatges i 50 habitacions d’hotel previstos. (Les obres del pou van ser precisament les que van justificar que Urbanisme i l’Ajuntament suspenguessin finalment els treballs.)

Els opositors assenyalen més irregularitats, com ara l’absència de l’aval exigible als promotors (entre els quals hi hauria els germans David i Custo Dalmau, amb Domus Viator SL); també denuncien l’obertura d’un vial i l’esplanació de 500 m² de dins una zona verda pública municipal, “amb la contínua destrossa de parets de pedra seca i trinxament d’oliveres”. Per tot plegat reclamen a la fiscalia que els intervinents (polítics de torn, promotors i constructors, i els tècnics i assessors municipals) assumeixin les responsabilitats penals del que qualifiquen com un “atemptat urbanístic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.