La justícia francesa avala el cant del gall Maurice, símbol del món rural
Un tribunal de Rochefort desestima la denúncia d’uns veïns de segona residència de l’illa d’Oleron que es queixaven del cant de l’au
Els condemna a pagar mil euros per danys i perjudicis i les costes del judici
La justícia francesa ha donat la raó aquest dijous la raó als propietaris del Maurice, un gall de l’illa d’Oleron que s’ha convertit en símbol de la vida rural. Uns veïns els havien denunciat per les molèsties que els causava el cant de l’au.
El Tribunal de Rochefort (Xaranta Marítim) ha imposat als denunciants, una parella originària del centre de França que té una segona residència en Saint-Pierre-d’Oléron, una indemnització de 1.000 euros per danys i perjudicis a la propietària del gall, Corinne Fesseau, segons ha explicat a Efe el seu advocat, Julien Papineau. A més, hauran de pagar les despeses del judici i no hi ha possibilitat de recurs.
El tribunal ha considerat que els querellants no havien presentat proves suficients que el gall Maurice fes un soroll excessiu i, a més, ha estimat que un animal domèstic com aquest pot viure en una localitat rural quan no està al centre.
El galliner es troba a quatre metres de l’habitació de la parella denunciant en un poble que té 7.000 habitants a l’hivern, tot i que la xifra de residents es quintuplica durant les vacances d’estiu.
“És una bona decisió” després de dos anys de procediment que, entre altres coses, prova que “no es pot anar davant la justícia per no res”, ha subratllat Papineau.
El contenciós, àmpliament difós a la premsa francesa i que també ha trobat ressò en la internacional, va donar lloc a una audiència el passat 4 de juliol en la qual els denunciants exigien que s’acabés amb el que qualificaven de “molèstia sonora” i demanaven que, si el Maurice continuava cantant, s’imposés una sanció de 150 euros al dia a la propietària del gall.
La parella va intentar evitar que el procés es presentés com una confrontació entre uns turistes que no suportaven el cant matiner del gall, un element tradicional de la vida rural, sense gaire èxit.