La Garrotxa produeix un 5% menys de residus i els selecciona més

El Sigma presenta la memòria, que també recull les millores en el cicle de l'aigua

La millora de la gestió dels resi­dus, a càrrec del Con­sorci de Salut Pública i Medi Ambi­ent, s'atri­bu­eix a les cam­pa­nyes de pre­venció de resi­dus que s'han dut a terme i a les acci­ons per donar a conèixer a la població els muni­ci­pis on, a par­tir d'aquest 2010, s'ha començat a fer el des­ple­ga­ment de reco­llida de matèria orgànica. D'acord amb el pro­grama de gestió de resi­dus muni­ci­pals de la Gar­rotxa, que és un dels aspec­tes de la memòria que el Sigma ha pre­sen­tat, la reco­llida selec­tiva de matèria orgànica s'ha implan­tat aquest 2010 a Sant Joan les Fonts i Cas­tell­fo­llit de la Roca, i durant el febrer també ha arri­bat a la Vall d'en Bas, la Vall de Bia­nya i les Pre­ses. En el cas con­cret de la Vall d'en Bas, afecta Sant Esteve d'en Bas i el sec­tor del Vern­ta­llat, i pel que fa a la Vall de Bia­nya la reco­llida es fa als nuclis de la Canya, Llo­ca­lou i Hos­tal­nou.

Quant al cicle de l'aigua, s'ha millo­rat el sane­ja­ment comar­cal amb la cons­trucció de la depu­ra­dora de la Vall del Lli­erca, que depura les aigües d'Arge­la­guer, Sant Jaume de Lli­erca, el barri de la Cometa de Mon­ta­gut i Oix i aviat de Tor­tellà. També s'ha posat en marxa la nova planta de Sant Esteve de Llémena, que depura les aigües d'aquest nucli i garan­teix la qua­li­tat de la capçalera de la riera del Llémena.

S'han dut a terme actu­a­ci­ons de neteja, man­te­ni­ment i millora de les lle­res dels rius de manera més inten­siva que altres anys, per pal·liar tant com fos pos­si­ble els efec­tes de la nevada del dia de Sant Esteve del 2008 (140.000 euros).

Els con­trols de qua­li­tat apli­cats des del Sigma a les aigües que cor­ren pels rius han deter­mi­nat que el 95% dels punts amb aigua tenen aigües netes o molt netes.

Pel que fa a emergències, en la memòria es des­taca la gestió d'un pro­jecte Feder per un valor de 460.000 euros per a l'aca­ba­ment de la redacció dels plans d'emergència i pro­tecció civil, amb els plans Neu­cat dels muni­ci­pis que en neces­si­ten, entre altres aspec­tes.

MATÈRIA ORGÀNICA

Olot
31% del total
Sant Joan les Fonts, Castellfollit i les Preses
25%
Besalú i Santa Pau
Entre el 35% i el 41%
Municipis nous
Sant Joan, Castellfollit, la Vall de Bianya, la Vall d'en Bas i les Preses, on ben aviat s'espera que s'arribin a nivells del 25% al 35%
Compostatge casolà
La Vall de Bianya, Santa Pau, Riudaura, Tortellà, Sales de Llierca, Besalú i Maià de Montcal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.