Una consulta veïnal decidirà el futur del correbou de Vidreres
L’alcalde diu que el consistori respectarà el que triïn els vilatans i admet el “pànic” provocat el dia 1 a la plaça
Un grup animalista veu insuficient el referèndum i vol la supressió de l’espectacle
L’Ajuntament de Vidreres convocarà una consulta veïnal abans de la primavera per decidir el futur del correbou al municipi. Després dels incidents del dia 1, en què hi va haver disset ferits –incloent-hi una dona de caràcter greu–, el consistori ha acordat que siguin els vilatans els que decideixin. “Hem pres aquesta decisió escoltant totes les parts”, afirma el batlle, Jordi Camps (JxCat).
Dimarts, responsables municipals es van reunir per separat amb representants de l’Associació Correbous Vidreres –els organitzadors de l’espectacle– i de l’Agrupació de Vidreres per la Defensa Animal (AVDA). L’equip de govern (8 edils de 13) sosté que la consulta és el més apropiat. Camps diu que demanaran assessorament a la Generalitat i a altres ajuntaments a l’hora de facilitar que els veïns hi diguin la seva.
Cal recordar que els incidents del diumenge 1 es van desfermar quan un bou va deixar la plaça i va saltar fins a les graderies del públic. A banda dels ferits, més d’un dels assistents va tenir una crisi d’ansietat. Dotze ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) van haver d’intervenir. L’Ajuntament va fer ahir un comunicat en què admet que els fets van causar “risc i pànic”.
En les últimes setmanes, tant a Vidreres com a la resta de la demarcació han sorgit moltes veus crítiques que han demanat l’abolició del correbou. El dissabte 31 d’agost –el dia abans dels incidents–, hi va haver una concentració de protesta per la inclusió de l’espectacle animal dins de la festa major.
Més seguretat
En el comunicat d’ahir, l’Ajuntament destaca que respectarà el resultat de la votació. En principi, “si el poble demana continuïtat, es posarà a la taula el plantejament de l’activitat per fer-la més segura”.
El de Vidreres és l’únic correbou que es manté a les comarques gironines. Anys enrere es van deixar de fer els de Roses i Torroella de Montgrí i els espectacles d’Olot. L’esmentada AVDA troba insuficient la consulta. “El maltractament no es consulta. Aquest any hi va haver vedells a la plaça sagnant i descàrregues elèctriques a la plaça”, afirma la portaveu de l’agrupació, Meritxell Arias.
A Olot ja hi va haver una consulta popular el juny del 2016. Un 60% dels participants (3.183 de 5.300) van votar a favor de l’abolició. Hi va haver 1.838 persones que estaven a favor del correbou i 279 vots van ser en blanc.