Medi ambient

Impuls a la pol·linització

Un hotel per a abelles solitàries guanya el premi Catalunya d’ecodisseny en categoria jove

El projecte està pensat per a entorns urbans

Les abelles pateixen serioses amenaces que posen en risc la seva supervivència en molts espais, i es tracta d’insectes cabdals per a la pol·linització. El premi Catalunya d’ecodisseny ha decidit reconèixer aquest any amb el guardó en categoria jove un projecte adreçat precisament a aquests insectes, especialment a les espècies que es poden trobar en zones urbanes. La dissenyadora Cristina Bonamusa, exalumna de l’EINA Centre Universitari de Disseny i Art, s’ha emportat el guardó amb un projecte d’hotel d’abelles solitàries i pseudosocials anomenat HBEE, que proporciona un espai de nidificació per al 90% de les espècies d’abelles que es poden trobar a les ciutats, especialment a l’entorn d’horts urbans, parcs i jardins.

Es tracta d’un disseny que equilibra l’estètica urbana i el medi natural que es pot produir de manera seriada i que és adaptable a les necessitats de les abelles, amb capacitat modular. Està fabricat amb materials reciclables, de manera que, un cop acabada la seva vida útil, produeix un residu mínim.

La seva creadora explica que abans d’abordar el disseny es va documentar sobre les abelles amb l’objectiu d’idear un producte amb consciència ambiental. “No tenia gaire idea del món de les abelles i vaig descobrir que n’hi ha 20.000 espècies diferents, que no totes produeixen mel i la majoria no piquen”, diu. La recerca la va portar a conèixer la dificultat que tenen les abelles per trobar llocs per nidificar al medi urbà. Per això va decidir dissenyar una estructura que es pogués situar en espais com ara els horts urbans per potenciar la capacitat pol·linitzadora d’aquests insectes. “D’hotels d’insectes, n’hi ha molts en genèric, però no que estiguin especiament dissenyats per ser útils a les abelles”, argumenta Cristina Bonamusa, que hi afegeix que la idea és visibilitzar les abelles “com a insectes importants pel seu paper cabdal”. L’estructura del HBEE serveix perquè les abelles hi facin niu i altres insectes hi puguin passar. Ara, Bonamusa espera que el seu model d’hotel d’abelles desperti l’interès d’alguna empresa que el vulgui produir. “La gran diferència entre HBEE i els hotels d’insectes existents a Barcelona és tant la seva especialització, les abelles, com el fet que l’he dissenyat per ser industrialitzable i reproduïble per tota la ciutat”, reconeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.