Medi ambient

La sostenibilitat del Montgrí

projecte

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí impulsa al massís el projecte Life Biorgest, una iniciativa que vol millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis

S’han cedit 35 hectàrees, repartides en quatre parcel·les

Hi ha el precedent del projecte Life Pletera

Cal un consens sobre com es pot integrar gestió i conservació

El projecte Life Biorgest, que té com a objectiu la recuperació dels boscos mediterranis, s’implantarà al massís del Montgrí, després dels bons resultats d’un altre Life, el Pletera, que es va centrar en la desurbanització i recuperació de la funcionalitat ecològica als sistemes costaners de la Pletera (2014-2018). El projecte Life Natura de la UE –que inclou el Life Biorgest– disposa d’un pressupost total de 3,4 milions d’euros per al període 2014-2020.

Life Biorgest representa, doncs, un nou pas que fa el municipi en la seva aposta per la conservació, la preservació i l’estudi del medi natural. La cessió de 35 hectàrees de boscos, que s’ha fet per un període de vint anys, servirà per estudiar com es pot millorar la biodiversitat del bosc mediterrani mitjançant la integració de mesures específiques i pràctiques innovadores en els instruments de planificació i gestió forestal, i mitjançant nous mecanismes de finançament i compensació. D’aquesta manera, es pretén fer compatible la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, i garantir la persistència de les masses i la seva adaptació al canvi climàtic. Per això, en el projecte treballa conjuntament un equip multidisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la gestió forestal sostenible i la conservació.

Més de 35 hectàrees

L’Ajuntament ha cedit quatre parcel·les de bosc de titularitat municipal del massís de Montgrí al projecte perquè hi faci accions experimentals. Per assolir-ho, s’han signat acords amb propietaris d’un conjunt de finques de Catalunya i Occitània per dur a terme diferents models de gestió i fer-ne el seguiment pel que fa als efectes ecològics i silvícoles, així com a l’impacte socioeconòmic. El projecte desplega la seva fase experimental sobre el terreny en una mostra de rodals de boscos mediterranis adults –pinedes, alzinars i rouredes.

La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, explica que aquesta col·laboració és una expressió més del compromís que té l’Ajuntament en matèria de sostenibilitat i per fer valdre el medi natural: “Representa una gran oportunitat per contribuir al desenvolupament d’un projecte innovador que tindrà un retorn social innegable en forma de mesures concretes per millorar la biodiversitat.” Per la seva banda, la directora del projecte, Roser Mundet, destaca que “és una bona oportunitat per trobar un consens sobre quines mesures específiques cal integrar en la gestió forestal per a la millora de la biodiversitat dels boscos mediterranis, i demostrar com una silvicultura sostenible pot ser una bona aliada de la biodiversitat”.

Els objectius

Life Biorgest treballarà en quatre parcel·les de la muntanya pública, incloses dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Cadascuna té entre 8 i 10 hectàrees, que sumen unes 35 en total. Dues parcel·les estan situades al nord de la muntanya Gran. Una de les quals es deixarà que evolucioni de manera natural; l’altra, també, però amb uns treballs previs. Després se’n farà un seguiment comparatiu. També s’actuarà en dues parcel·les situades al nord de la Torre Gran i al costat de la Torre Vella. En aquest cas, es faran uns treballs d’aclarida amb mètodes clàssics en un sector, i a l’altre es faran treballs amb una silvicultura més propera a la natura, mirant arbre per arbre quina és l’acció més convenient.

L’Ajuntament, a través de l’àrea de Medi Ambient, i el CFC feia mesos que treballaven, conjuntament amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), per definir els àmbits i els objectius concrets d’aquesta iniciativa. Durant el període de cessió, l’Ajuntament es compromet a no dur a terme cap activitat que pugui alterar les finques.

El reeixit precedent del Life Pletera, a l’Estartit

J.T

El projecte Life Pletera (2014-2018), un dels projectes mediambientals més ambiciosos del municipi, va representar una innovadora iniciativa de desurbanització i restauració ambiental, que dona resposta a una vella aspiració del territori. Aquest Life va permetre retornar a la natura un espai d’altíssim valor mediambiental, situat al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, que va ser parcialment urbanitzat a finals dels anys vuitanta. En aquest sentit, hi ha pocs precedents similars a Europa, la qual cosa el converteix en un projecte pràcticament inèdit.

Ara, amb el Life Biorgest, un projecte menys ambiciós formalment que el Pletera, si bé amb un objectiu clar –la conservació del bosc mediterrani, sense defugir la voluntat de trobar la manera d’acordar gestió i conservació–, el municipi fa un pas més. Cal tenir present que l’Ajuntament de Torroella és el titular de la major part del bosc del massís del Montgrí, forest conegut com a muntanya Gran. Té una superfície de 2.376,67 hectàrees i està inclòs en el Catàleg de Forests d’Utilitat Pública des del 1901. Com a responsables d’aquest àmbit, l’Ajuntament hi porta a terme una gestió activa i responsable que intenta compaginar l’ús social, la protecció de la diversitat i l’aprofitament (cacera, pastures i fusta).

Precisament, la directora del projecte, Roser Mundet, destaca que gràcies a la predisposició i l’interès de l’Ajuntament “es poden implantar diversos models de gestió forestal en un mateix massís com és la muntanya Gran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.