Medi ambient

La recollida selectiva porta a porta arribarà enguany a 100 municipis

Tiana se situa al primer lloc amb més d'un 90% de brossa reciclada al 2009

Tiana va celebrar ahir una jornada tècnica per commemorar i avaluar els 10 anys de la implantació a diversos pobles de Catalunya del sistema de recollida selectiva de la brossa porta a porta, conegut com a PAP. El president de l'Associació de Municipis Catalans per a la recollida selectiva Porta a Porta, Josep Maria Tost, va expressar la voluntat de donar aquest servei a 100 municipis del territori català durant el 2010, i arribar així als 300.000 habitants. Tost, a més, és alcalde de Riudecanyes (Baix Camp), un dels primers municipis que va introduir el PAP a Catalunya juntament amb Tiana. Precisament, el municipi del Barcelonès Nord lidera el rànquing pel que fa a residus reciclats utilitzant el sistema de recollida porta a porta, i ha arribat al 90% en el darrer any. En segon lloc hi ha Tona, mentre que la tercera plaça és per a Taradell (tots dos pobles d'Osona).

Segons el president, utilitzant el PAP s'arriba a reciclar en l'àmbit català una mitjana d'entre el 65% i el 85% dels residus que es recullen. Tost també en va valorar la qualitat, ja que amb aquest sistema, de mitjana catalana, només es generen un 5% d'impropis, que són aquelles deixalles que s'han d'incinerar. En la jornada es va aprofitar per signar un protocol entre l'Agència de Residus de Catalunya i l'Associació de Municipis Porta a Porta que té per objecte millorar els nivells de recollida selectiva a Catalunya.

Els reptes pel futur

«Tot i l'èxit d'aquests 10 anys encara hi ha molta feina a fer, perquè anem 30 anys endarrerits pel que fa a la resta d'Europa», va afirmar el president. Per això, Tost va apuntar que una de les accions que s'han de fer en el futur és generar menys residus. «S'han de recuperar moltes de les deixalles que ara s'acumulen», va advertir el president, que es va mostrar partidari d'estudiar conceptes com establir un cànon de pagament per la generació de residus, una eina que ja apliquen alguns Ajuntaments com el d'Argentona (Maresme). Finalment, Tost va reconèixer que un dels reptes és aconseguir que les grans ciutats també apliquin el PAP.

Experiències d'arreu

Durant les jornades, els assistents van tenir l'oportunitat d'escoltar les experiències pel que fa al sistema de recollida selectiva porta a porta a diversos punts del món.

Una de les més seguides i aplaudides va ser la que va fer el doctor i consultor ambiental Enzo Favoino sobre la implantació del PAP a les grans ciutats d'Itàlia. El consultor va revelar, entre d'altres, que la ciutat més gran on s'està implantant aquest sistema és Torí, que té prop d'un milió d'habitants. Favoino també va explicar que Itàlia es va inspirar en el model instaurat a Alemanya al 1982. La dissertació del consultor ambiental italià també va servir per desmentir alguns tòpics i va afirmar que es recicla igual tant al nord com al sud del país. A més, Favoino va afirmar que «tot i que a les grans ciutat a vegades no es donen uns nivells prou alts de reciclatge, això es compensa amb el nivell dels pobles petits que hi ha al voltant». Dins del territori català, es van poder sentir experiències com la que va narrar l'alcalde d'Artesa de Lleida, Ricard Pons, que va explicar, com a anècdota, que la recollida dels residus porta a porta al seu municipi va començar als anys vuitanta quan un grup d'estudiants «volia fer calaix per pagar-se el viatge de final de curs».

Durant la jornada també es van poder escoltar d'altres experiències pel que fa a la implantació del sistema, com la de la localitat basca d'Usurbil, o la de l'Ajuntament mallorquí d'Esporles, que també aplica el cànon de pagament per la generació de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.