Hinojosa diu que al setembre haurà eliminat les pudors
El gruix de les actuacions ja estan fetes i els responsables de l’empresa asseguren que les males olors ara són puntuals
Esperen un biofiltre per després de l’estiu que les ha de neutralitzar
La fàbrica de paper Hinojosa, de Sarrià de Ter, preveu haver eliminat les pudors a finals de setembre d’aquest any, tres mesos abans del que s’havia previst inicialment. El gruix de les actuacions ja estan fetes, i de moment, fins que arribi la solució definitiva (un biofiltre que s’encarregarà de neutralitzar les diferents partícules que emeten pudors), s’han instal·lat uns filtres de carbó actiu que, segons explica el gerent d’Hinojosa, Manuel Orero, han aconseguit reduir les males olors “al perímetre de la fàbrica”. Reconeix, però, que hi pot haver “episodis puntuals de pudors”, però afirma que aquests darrers dies s’han reunit amb les associacions de veïns i amb l’Ajuntament i que la sensació que els ha quedat és que “les molèsties s’han reduït significativament”. Avança que, un cop enllestit el pla de gestió d’olors (PGO), si continuen les queixes, Hinojosa continuarà estudiant més mesures per reduir les fortors “amb independència” que la planta compleixi la normativa municipal (estableix el límit en 3 unitats d’olor per metre cúbic)”. La inversió que s’hi ha destinat ja supera els tres milions d’euros.
En aquesta segona fase del PGO, les actuacions s’han centrat a la zona de la depuradora, principal focus de les males olors. Diàriament, la planta de Sarrià capta 2.500 metres cúbics d’aigua del riu Ter (105.000 litres cada hora) que es destinen a fabricar paper. De tot aquest volum, un cop depurada, el 95% de l’aigua es retorna al riu, i tan sols un 5% es converteix en vapor. Durant els darrers mesos, Hinojosa ha cobert la majoria de basses –o tancs– de la depuradora i ha instal·lat un sistema estanc de descàrrega de llots.
Manuel Orero explica que, precisament, el que s’està fent ara és analitzar quines són aquestes partícules. Hinojosa produeix paper a partir de cartró reciclat i, com concreta el gerent, “la matèria primera que ens arriba té components orgànics, que són els que també desprenen olors”. “Per exemple, quan es llença una caixa de pizza, hi queden restes de salsa de tomàquet”, diu Orero. També explica que tot aquest procés no es podia fer abans d’engegar la fàbrica, sinó que calia atacar les males olors un cop les màquines es posessin en funcionament.
Els sorolls i les pudors d’Hinojosa han estat una constant en els darrers anys. I de fet, s’han traduït en tres multes imposades per l’Ajuntament de Sarrià de Ter (dues per sorolls i una altra per olors). Segons explica l’alcalde, Narcís Fajula, a ACN, l’empresa ha pagat les dues primeres, que pujaven a 900 i a 12.000 euros. I la tercera està en mans del jutjat, perquè l’empresa va presentar un recurs.
Nova planta d’embalatges per fabricar cartró
La planta d’Hinojosa de Sarrià de Ter té una cinquantena de treballadors en plantilla, a més de generar uns 210 llocs de treball indirectes. L’empresa preveu arribar a fabricar aquest 2020 unes 100.000 tones anuals de paper, a partir de paper i cartró reciclat. Aquest paper després s’envia a les altres plantes que el grup té a Pacs del Penedès i Cardedeu, on es converteix en planxes de cartró, que després s’encunyen i se’n fan caixes.
La companyia vol fer una “aposta ferma” per Sarrià de Ter i per això ja ha reconvertit part de les antigues instal·lacions de Torraspapel en una planta d’embalatges, amb la intenció que la fàbrica inclogui tots els processos de producció. De moment han començat a fer caixes amb el cartró que arriba des de Pacs del Penedès; a la llarga, a Sarrià també es fabricarà i es processarà el cartró.