Medi ambient

La bona salut del Ter

El riu porta aquests dies molta més aigua de l'habitual i desemboca amb força a Torroella

Fa just un any, a l'estació d'aforament del pont de Torroella de Montgrí s'hi comptaven 5 m³/s, dos menys dels que hi havia a Ripoll i tres menys que els de Girona. Segons les dades de l'ACA, abans-d'ahir les xifres eren molt diferents: 23,6 m³ a Torroella, 31 a Girona i 46 a Ripoll. Al Pasteral hi desembassaven 30 m³/s, perquè a la quantitat d'aigua que baixava del curs alt del riu s'hi ha d'afegir que Sau estava ahir al 90%, i Susqueda, gairebé al 98%. Unes xifres només una mica superiors que les de l'any passat, però és que aleshores el Ter baixava molt més buit de Ripoll.

Després d'un hivern i una primavera plujosos i amb molta neu, els forts xàfecs del cap de setmana a muntanya han estat les gotes que podrien haver fet vessar els pantans de Sau i Susqueda. Per això, igual que ha fet a moltes altres conques, l'ACA va decidir desembassar més aigua del que és normal en aquesta època, quan ja se'n deixa anar més per als regants del Baix Ter.

Revifalla

De fet, ja fa unes quantes setmanes que això està passant, però no amb la quantitat d'aigua d'aquesta. L'habitual han estat entre els 17 i els 20 m³/s, arribant a pics de 25, però sense superar els 30 com abans-d'ahir. Aquest episodi, per la seva continuïtat durant diverses setmanes, està significant una autèntica revifalla per al riu. En diversos trams del riu, pantans avall, es veu córrer l'aigua en marges i espais on, com a molt, estem acostumats a veure-la estancada. A la gola del Ter ha aconseguit trencar la sorra i arribar a mar amb força. Per travessar la desembocadura, ja no n'hi ha prou amb quatre passes i els pantalons arremangats. L'aigua que baixa neteja i ha donat vida a les ribes, i als aqüífers els permetrà recuperar nivell. Ara caldrà veure fins quan durarà l'alegria i quan es tornarà a la normalitat: als 3, 4 o 5 m³ per segon.

El futur del riu

Joan Gaya, gerent del Consorci per a la Gestió Integral de l'Aigua a Catalunya, ha estat qui ha elaborat l'informe L'aigua a les comarques gironines, encarregat per la Taula d'Enginyeria de les comarques gironines. En l'informe analitza l'estat actual de tots els rius gironins, la seva evolució i les seves previsions de futur. Gaya ha quantificat en 78 hm³ les futures necessitats de la conca del Ter durant l'estiu, i considera que amb els condicionants actuals serà una xifra difícil d'assolir: «Fins que no s'apugi la factura de l'aigua serà molt difícil complir el retorn del Ter, perquè l'aigua de la dessalinitzadora és molt cara.» Partidari d'assegurar la garantia de subministrament d'aigua a tot el país, Gaya reclama una millora de totes les infraestructures per assolir aquest objectiu.

Restaurar les dunes litorals

albert vilar

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està restaurant el sistema de dunes litorals de la banda sud de la desembocadura del riu Ter, que afecta les platges de la Fonollera i el Mas Pinell. Les dunes de les dues platges van resultar molt afectades pel temporal de llevant de Sant Esteve del 2008. L'actuació es concreta a col·locar tanques naturals de retenció amb brancatge d'arbres trencats al massís del Montgrí per la nevada del 8 de març, a més d'ordenar els accessos a la platja i acordonar perimetralment el sistema dunar. «Són uns sistemes molt fràgils, però, per contra, molt eficaços contra els temporals de mar», va dir l'alcalde, Josep Maria Rufí, que no descarta després fer-ho a la banda nord de la gola del Ter, en direcció a la Pletera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.