El nivell del mar puja prop de deu centímetres a l’Estartit
Són dades registrades durant 30 anys pel meteoròleg Josep Pascual
El litoral ha reculat 60 centímetres
El nivell del mar al Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter ha pujat deu centímetres durant els últims trenta anys a causa del canvi climàtic i això ha provocat una reculada de les platges, segons el meteoròleg Josep Pascual, que n’ha fet un seguiment amb mesurament geodèsic des de Rocamaura i amb triangulacions amb Montgó i Fontpasquala. Segons el meteoròleg de l’Estartit els efectes del canvi climàtic en aquesta zona del litoral gironí s’ha notat a partir de la dècada del 1980.
Pascual ha analitzat altres efectes negatius del canvi climàtic, sobretot l’afectació del Glòria a la zona, sobretot el desbordament del Ter a la gola que va provocar 200 metres d’inundacions a banda i banda, a la urbanització Mas Marquès i als arrossars de Pals. El meteoròleg també ha recordat els aiguats del 1994, que van provocar fins i tot una important esllavissada a l’Estartit, i el temporal de mar de la diada de Sant Esteve del 2008. Pascual va fer una de les ponències del VIII Fòrum de Recerca del Baix Ter organitzat pel Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània, amb la col·laboració del Parc Natural.
A part, hi va haver ponències, entre altres temes, sobre els fongs descoberts per primera vegada al món al Parc Natural o el camp d’aviació 318 de la Guerra Civil seran alguns dels temes protagonistes.