Medi ambient

Girona queda sense arbres per plantar després de ser declarat desert el concurs

L’Ajuntament accelerarà els tràmits per treure-ho de nou a licitació i mirar de “ser a temps” de tenir-los a l’hivern, que és l’època principal de plantació

Girona ha quedat ara com ara sense arbres per plantar. El contracte que hi havia va vèncer i el consistori va fer un nou concurs per al subministrament de l’arbrat amb la idea de tenir-ho adjudicat de cara a l’hivern, que és l’època principal de plantació, però ha quedat desert. Només s’hi va presentar una empresa i no complia tots els requisits de contractació. El contracte, que es va treure a licitació per 50.000 euros anuals, era per quatre anys i incloïa el subministrament de 400 arbres cada any perquè les brigades de jardineria puguin cobrir “qualsevol cas que es necessiti: escocells buits, arbres que s’han talat i que es vulguin replantar, projectes nous en carrers, parcs i places...”, segons explica el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés. El regidor deixa clar que la llei no permet compres fora de concurs per tapar forats i que es vol treure-ho ràpid de nou a licitació.

L’hivern, l’època clau

Terés subratlla que, com que el plec ja està redactat, miraran “d’accelerar-ho al màxim possible per mirar d’arribar a temps al període de trasplantament dels arbres”. I és que, tot i que els últims anys s’han introduït algunes espècies tropicals que es planten a l’estiu, l’època principal és l’hivern, perquè “és quan els arbres estan inactius, com adormits, i quan es poden trasplantar des del viver fins als emplaçaments”, explica Terés. El regidor admet que el termini és “just”, però és “optimista” i creu que es podrà adjudicar a temps per tenir arbres aquest hivern. Indica, a més, que depèn molt de la meteorologia i que si el fred s’allarga es podria arribar a plantar a principis de primavera. “Mirarem de fer el que es pugui aquest hivern i si no tindrem les varietats que es trasplanten a l’estiu i quan torni a arribar a l’hivern, d’aquí un any, mirarem de fer el que ens quedi”, explica.

D’altra banda, Terés destaca que estan “molt contents” d’haver introduït al plec alguns criteris per tal de prioritzar indirectament empreses properes (la lliure competència no permet fer-ho directament), com ara valorar que els arbres provinguin d’un clima similar al de Girona i penalitzar les emissions de CO2, cosa que també ajudarà a tenir un servei més agil.

LA FRASE

Mirarem d’accelerar el nou concurs per ser encara al període de trasplantament dels arbres, l’hivern
Martí Terés
regidor de sostenibilitat de l’ajuntament de girona

LA XIFRA

400
arbres a l’any
és el subministrament que es demanava en el concurs, que ha quedat desert.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia