Medi ambient

D’embalatge a habitatge per a ratpenats

Creen una casa refugi a partir d’una caixa de fusta de tres ampolles de vi

Els ratpenats són uns grans depredadors d’insectes i la seva contribució pot ser decisiva en el control de plagues com ara les de la processionària, el barrinador de l’arròs, els mosquits o la papallona del boix. Ara es vol aprofitar aquest potencial en benefici de la vinya. El celler Credo de Sant Sadurní d’Anoia i el Museu de Ciències Naturals de Granollers han sumat esforços per convertir una capsa d’ampolles de vi en casa refugi per als ratpenats. Totes dues entitats col·laboren des del 2013, quan van crear el vi Ratpenat per ajudar a la sensibilització i la conservació d’aquests animals. Ara el projecte evoluciona amb la creació d’embalatges que tenen una doble funció, l’original, com a estoig contenidor de vins i, després, com a refugi per a ratpenats. El projecte té el suport del Parc Natural del Delta de l’Ebre, pioner a Europa en estudis de control de plagues gràcies a la conservació dels ratpenats en arrossars. Estudis recents fets a Xile han demostrat que la presència de ratpenats a la vinya redueix un 30% l’afectació per plagues d’insectes.

El parc i el museu han treballat durant els últims mesos per aconseguir compatibilitzar les característiques de l’estoig de vi amb les especificacions tècniques per al refugi dels ratpenats. El març vinent, un cop estigui provada l’eficiència de l’embalatge com a casa per a ratpenats, es posarà a la venda l’estoig amb tres ampolles del vi blanc ecològic Ratpenat 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia