Medi ambient

Els contaminants a l'aire del Tarragonès no augmenten substancialment el risc de càncer, segons un estudi de la URV

L'Observatori de Salut i Medi Ambient del Camp continua analitzant-ne els efectes

Un dels estudis va analitzar la presència i l'impacte de 18 hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP) –s'originen en els processos de combustió de matèria orgànica i el càncer de pulmó és l'efecte més relacionat amb la seva inhalació–, i un segon treball de recerca es va centrar en 85 compostos orgànics volàtils (COV). Tots dos van ser encarregats al grup de cromatografia i ampliacions mediambientals de la Facultat de Química de la URV.

En el primer dels estudis, corresponent als HAP, es van recollir 150 mostres d'aire en els tres municipis seleccionats, Perafort (Puigdelfí), Tarragona (Bonavista) i Vila-seca, entre el juny del 2008 i el del 2009. En el document de conclusions s'interpreta que la probabilitat de desenvolupar càncer de pulmó en la zona d'estudi és de 1,2 casos per cada 10.000 persones exposades als nivells trobats de manera crònica durant tota la vida. El risc tindria una «contribució petita [0,4%]» a la probabilitat general de desenvolupar aquest tipus de càncer al Tarragonès, que abans dels 70 anys és de 2,8 casos per cada 100 persones. S'admet, però, que el risc seria «molt similar al que es pot tenir en ciutats fonamentalment urbanes com ara Saragossa o amb activitat industrial com a Anvers, a Bèlgica. I a finals del 2010 es preveu que es tanqui una segona fase del mateix estudi, que, per tant, podria abocar més informació i comparar dades.

Quant al segon estudi, el dels COV, es van recollir unes 90 mostres d'aire, en la mateixa zona però entre octubre i desembre del 2008. Les substàncies que es buscaven constitueixen una família molt àmplia de compostos amb orígens naturals, industrials o procedents del trànsit i amb un ampli ventall d'efectes sobre la salut com poden ser els respiratoris, hepàtics, neurològics o cancerígens, en funció del contaminant i el nivell d'exposició. Amb relació a aquests contaminants, l'estudi conclou que «la mitjana dels nivells trobats ha estat en tots els casos per sota del valor a partir del qual es podria començar a parlar de risc». També nega que pel que fa als compostos cancerígens s'hagin observat valors rellevants, tot i que es remet a la necessitat de completar la informació amb més dades per treure conclusions. En aquest sentit, també hi ha pendent una segona part de l'estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia