Les comarques de l'Ebre i el Priorat són les zones on més es recicla de tot Catalunya
El 2009 la recollida selectiva va arribar al 45,6%, molt per sobre de la mitjana catalana
La recollida selectiva dels residus municipals de les Terres de l'Ebre i el Priorat va augmentar notablement el 2009. Així es van separar el 45,6% dels residus un 7,2% més que el 2008. De fet, excepte el Baix Ebre, on es reciclen el 35,4% dels residus, la resta de comarques no només estan per sobre de la mitjana catalana sinó que superen les previsions imposades per l'Agència Catalana de Residus per al 2012, que és del 50%, una xifra que la directiva marc europea no fixa fins al 2020. «És un àmbit territorial que cal felicitar», va manifestar la directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, alhora que va argumentar que aquests bons resultats s'expliquen en part perquè és una zona amb una baixa densitat demogràfica «on la comunicació social és més activa que en altres àmbits». Una explicació que pot servir per a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat però no tan útil en el cas del Montsià, on els bons resultats s'expliquen sobretot des de la implantació dels contenidors soterrats a tots els pobles de la comarca el 2007. De fet, aquesta comarca gairebé va duplicar la recollida selectiva entre el 2007 i el 2008, i va passar del 29,95% al 45,57% dels residus.
També cal destacar que aquest àmbit geogràfic tot i que ha incrementat el volum total de residus està per sota de la mitjana catalana pel que fa a la quantitat de residus que es generen per dia i per persona. Aquesta xifra és d'1,46 quilos, mentre que la mitjana catalana és d'1,54.
La directora de l'agència de residus també va destacar la davallada en la recollida de cartrons i papers possiblement per la situació de crisi.
LES DADES
Abocadors polèmics
Respecte als abocadors de classe II per a residus industrials que es projecten a Riba-roja d'Ebre i el Pinell de Brai en connivència amb els ajuntaments, la directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, va dir que corresponen a la iniciativa privada i és totalment legal la seua tramitació. Ara bé, va posar en qüestió que siguen «necessaris» perquè a l'àrea metropolitana de Barcelona s'està «fent un gran esforç» per assimilar i gestionar els residus industrials que es generen. En aquest sentit, Català va avançar que aquest mes de juliol s'inaugurarà una planta a Mataró i n'hi ha d'altres que es posaran en funcionament els propers mesos a la zona de Barcelona.