Medi ambient

La Iaeden no vol més porcs a Vilanova de la Muga

L’entitat s’oposa al projecte d’ampliació d’una granja que passaria dels 1.114 animals actuals a uns 2.500 en total

L’alcalde reivindica “l’equidistància” i diu que s’aplicaran les normatives vigents

Nova mobilització contra l’ampliació d’una granja de porcs a l’Alt Empordà, en aquest cas a Vilanova de la Muga, al municipi de Peralada. Segons la Iaeden-Salvem l’Empordà la granja del mas Gorgot, amb 1.114 animals actualment, projecta ampliar-se amb 1.386 porcs més i sumaria un total d’uns 2.500 animals.

L’entitat ecologista, amb el suport de veïns de la zona, ha anunciat que presenta al·legacions contra l’ampliació amb l’argument principal de l’impacte que suposaria en “una zona vulnerable i afectada per la contaminació per nitrats”. Entre l’argumentació tècnica de les seves al·legacions, l’entitat qüestiona que les instal·lacions compleixin “tots els requisits fixats en la normativa urbanística del POUM de Peralada” i critica l’absència d’integració paisatgística i l’impacte negatiu que tindria en aquest entorn.

Els opositors també qualifiquen d’improcedent autoritzar l’ampliació d’una granja en zona inundable, propera al riu Muga, amb risc de contaminació dels aqüífers.

Normatives municipals

“Ens remetem al compliment de la normativa en vigor al nostre municipi”, respon l’alcalde, Pere Torrent, a la pregunta de com es defineix l’Ajuntament de cara al projecte d’ampliació. L’alcalde explica que no vol entrar a valorar el nombre d’animals de l’explotació, però recalca que ara fa uns deu anys el municipi es va dotar d’una normativa per regular aquestes activitats i que es vetllarà pel respecte d’aquesta norma.

“Equidistància”

Segons l’alcalde, que reivindica “l’equidistància” entre opositors i promotors del projecte, la normativa municipal no permet el desenvolupament de macrogranges i autoritza les explotacions existents a duplicar la superfície de les instal·lacions si es respecten les normatives vigents. “En el seu moment vam aprovar regles que es van considerar restrictives per als pagesos però que es van consensuar entre totes les administracions i els professionals. Aquestes normatives, que han garantit la convivència d’activitats de diferents sectors al municipi, són les que s’aplicaran també en aquest cas quan s’hagi de valorar tècnicament el projecte”, hi afegeix Torrent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia