Manifest de la plataforma Stop al Macroparc Eòlic de la Costa Brava nord
Està impulsada per l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus i té el suport de múltiples associacions
Denuncia l’impacte negatiu per al territori
La plataforma Stop al Macroparc Eòlic, impulsada per l’Associació d’Empresaris Roses - Cap de Creus, va fer públic dijous passat un manifest contrari al projecte Parc Tramuntana i que té el suport de la Confraria de Pescadors de Roses, la Iaeden, l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, el Parc Natural del Cap de Creus, l’Associació d’Empresaris Nàutics d’Empuriabrava, l’Associació de Càmpings de Girona, l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, Empordà Turisme, el Club Nàutic de l’Estartit, l’Estació Nàutica de l’Estartit, la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, el Club Nàutic de l’Escala, el GEN Roses, la Federació Catalana de Vela, i professionals liberals com ara els arquitectes Mar Pèlach i Dani Abad, la biòloga i paisatgista Anna Zahonero i l’educador ambiental Josep Espigulé. També hi donen suport Junts x Roses i Gent del Poble de Roses.
El manifest rebutja el projecte perquè suposarà la “destrucció total del paisatge emblemàtic marítim i terrestre de l’Empordà, tal com el coneixem”, i la “pèrdua de l’essència” d’aquest territori. Afirmen que representarà la desaparició de l’horitzó natural del mar i que això provocarà unes pèrdues irreparables. Denuncien que tindrà un “enorme impacte visual” (18 km de llarg i 10 km d’ample), amb 80 aerogeneradors de 258 m d’alçada i 236 de diàmetre, amb 40 km de línia MAT travessant el golf, el parc natural fins a les subestacions. Diu que l’impacte serà com 80 torres de Collserola amb aspes il·luminades, amb una superfície d’afectació de 25.000 camps del Barça.
Remarquen així mateix que suposarà un impacte molt negatiu en el medi natural, marí, cultural, social i econòmic, que són indestriables, i que causarà una gran afectació en les migracions locals i estacionals de cetacis i aus marines que hi ha a la zona. S’assegura que el sector turístic i el nàutic en resultaran també molt afectats ja que es malmetrà el seu principal actiu, que és el paisatge.
Consideren que el macroprojecte no és l’únic camí cap a les energies renovables i tampoc creuen que la proliferació descontrolada de molins, com es vol fer a l’Albera, ho sigui.
LA XIFRA
El ‘Repensem’, per les renovables
La jornada Repensem l’Empordà, impulsada anualment per l’Institut d’Estudis Empordanesos i que se celebrarà a l’auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport Figuerenc, estarà dedicada, en l’edició del pròxim 17 d’abril, a les energies renovables. El debat se centrarà en dos aspectes essencials: quines són les amenaces de la implantació d’aquestes instal·lacions sobre el territori? Quines oportunitats de riquesa econòmica poden generar sobre la població? Es debatrà, per tant, l’equilibri entre la necessitat i l’oportunitat. Es faran dues taules: una de diagnosi sobre la implantació de les energies, i una altra, sota el títol Impacte i viabilitat ambiental i econòmica de la transició energètica; amb la geògrafa Mita Castañer; el físic i investigador Antonio Turiel i l’enginyer industrial i empresari Joan Vila. Tant una taula com l’altra estaran moderades pel periodista de Figueres Santi Coll.