Neix ‘Via de riu’, una marca de rutes al costat dels rius
S’emmarca dins del projecte Turisme Transfronterer Fluvial i Sostenible als cursos del Tet, Ter, Fluvià i Segre
Els cursos fluvials del Ter, el Segre i el Tet s’agermanen sota la marca Via de riu per impulsar el seu potencial turístic. El projecte, en el qual participen els ajuntaments de Girona, Lleida i Perpinyà, es va engegar el 2017 i ha rebut una inversió de dos milions d’euros. Gran part d’aquests diners han vingut de fons europeus i han permès condicionar itineraris –emmirallant-se en la Ruta del Ter– o millorar hàbitats i ecosistemes. Ara, amb la creació d’aquesta marca, els impulsors del projecte fan un pas més per potenciar el turisme sostenible i reivindicar els valors que els rius han tingut en el desenvolupament dels territoris. Al Ter, per exemple, es treballa perquè hi hagi més trams on es puguin fer rutes amb caiac.
L’embrió del Via de riu va néixer el 2017, arran d’un projecte transfronterer per impulsar el turisme fluvial i sostenible als cursos del Tet, el Ter i el Segre. El projecte durava quatre anys, però arran de la pandèmia s’ha allargat fins a finals d’aquest 2021. En conjunt suposa una inversió de dos milions, bona part dels quals –en concret, 1,43– han arribat procedents de fons europeus Feder.
En la iniciativa també participa el Consorci del Ter i l’associació Perpinyà-Mediterrània. A tall d’exemple, a través d’aquest projecte l’Ajuntament de Girona ha rebut 552.000 euros, i el Consorci del Ter, 123.000. Entre altres actuacions, aquesta aportació ha permès construir una escala per a peixos a Pedret o també s’ha millorat l’hàbitat de les Deveses d’en Bru.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en la presentació del projecte va posar en relleu l’objectiu comú “de preservar la biodiversitat” que tenen els rius i es va mostrar convençuda que el Via de riu serà “un èxit”.