Medi ambient

Adéu definitiu a la benzina amb plom

Erradicar aquest additiu evitarà 1,2 milions de morts prematures anuals, segons l’ONU

L’organització afirma que aquest combustible, utilitzat durant gairebé un segle, ha estat una “catàstrofe per al medi ambient i la salut pública”

El Pro­grama per al Medi Ambi­ent de l’Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des (ONU-Medi Ambi­ent o PNUMA) ha pro­cla­mat aquest dilluns la fi ofi­cial de la ben­zina amb plom al món, després que les ben­zi­ne­res d’Algèria dei­xes­sin d’ofe­rir aquest com­bus­ti­ble alta­ment con­ta­mi­nant el pas­sat juliol. La fita arriba després d’una cam­pa­nya de gai­rebé dues dècades de Aliança per Com­bus­ti­bles i Vehi­cles Nets (PCFV, per les seves sigles en anglès) lide­rada per les Naci­ons Uni­des.


El plom tetraetílic s’afe­gia des de 1922 com a addi­tiu de per millo­rar el ren­di­ment dels motors i a la dècada dels 70 gai­rebé tota la ben­zina con­te­nia plom. Als anys 80 la majo­ria de països d’ingres­sos alts l’havien pro­hi­bit, però a prin­ci­pis del segle XXI gai­rebé tots els d’ingres­sos bai­xos i mit­jans, inclo­sos alguns de l’Orga­nit­zació per a la Coo­pe­ració i el Desen­vo­lu­pa­ment Econòmics (OCDE), la seguien uti­lit­zant.

En un comu­ni­cat, l’ONU afirma que la seva uti­lit­zació durant gai­rebé cent anys ha estat una “catàstrofe per al medi ambi­ent i la salut pública”.  I subrat­lla que el plom afe­git a la ben­zina ha con­ta­mi­nat l’aire, la pols, el terra, l’aigua pota­ble i els con­reus durant un segle.

Quan l’ONU va ini­ciar el 2002 una cam­pa­nya per eli­mi­nar el plom dels com­bus­ti­bles a través de l’ano­me­nada Aliança per Com­bus­ti­bles i Vehi­cles Nets (PCFV, per les seves sigles en anglès), la ben­zina amb plom era “una de les més greus ame­na­ces medi­am­bi­en­tals per a la salut humana”. L’orga­nit­zació cal­cula que l’erra­di­cació d’aquest addi­tiu als com­bus­ti­bles evi­tarà més d’1,2 mili­ons de morts pre­ma­tu­res cada any.

El com­bus­ti­ble amb plom és res­pon­sa­ble de malal­ties cardíaques, acci­dents vas­cu­lars cere­brals i càncer. A més, afecta el desen­vo­lu­pa­ment del cer­vell humà, amb espe­cial incidència sobre els infants. Alguns estu­dis sug­ge­rei­xen que l’expo­sició a aquest con­ta­mi­nant pot reduir el coe­fi­ci­ent intel·lec­tual entre 5 i 10 punts.

Segons el PNUMA, a més d’evi­tar “morts pre­ma­tu­res” la pro­hi­bició d’aquest com­bus­ti­ble suposa un incre­ment del coe­fi­ci­ent intel·lec­tual dels nens, redu­eix les taxes de delinqüència i impli­carà un estalvi per a l’eco­no­mia mun­dial de 2,45 bili­ons de dòlars anu­als (uns 2,07 bili­ons d’euros)

La direc­tora exe­cu­tiva del PNUMA, Inger Ander­sen, ha des­ta­cat que la pro­hi­bició de la ben­zina amb plom és “una gran fita per a la salut mun­dial i per al medi ambi­ent”. “Després d’un segle de morts i malal­ties que han afec­tat cen­te­nars de mili­ons de per­so­nes i han degra­dat el medi ambi­ent mun­dial, estem deter­mi­nats a redreçar la tra­jectòria de la huma­ni­tat amb una tran­sició acce­le­rada cap a la mobi­li­tat elèctrica i l’ús de vehi­cles nets”, ha afe­git.

No obs­tant això, l’ONU alerta que el “ràpid crei­xe­ment” de la flota de vehi­cles mun­dial con­tri­bu­eix a la “con­ta­mi­nació de l’aire, l’aigua i el sòl, així com a la crisi climàtica glo­bal”. L’orga­nit­zació recorda que el sec­tor del trans­port és “res­pon­sa­ble de prop d’una quarta part de les emis­si­ons glo­bals d’efecte hiver­na­cle rela­ci­o­nats amb l’ener­gia”. A més, pre­veu que aquesta pro­porció ja sigui d’un terç el 2050.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.