Medi ambient

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

Costa Brava Sub i el GALP reparteixen les maletes amb eines per divulgar detalls i com preservar els fons marins

Els 39 centres de busseig de la Costa Brava agrupats en l’associació Costa Brava Sub, i amb suport del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP), van lliurar ahir les primeres maletes amb recursos per a l’ecoguiatge, recursos de divulgació perquè els usuaris coneguin els fons marins de la Costa Brava, en què es resumeixen els ecosistemes presents al complex i ric litoral comprès entre Blanes i Portbou.

Els paquets comprenen eines que van des de les làmines per plantejar activitats, amb un recull dels diferents estrats del fons marí, des de la cornisa amb mol·luscos, com ara els musclos, fins als líquens incrustats a les roques o els corbs marins que esperen per pescar, fins als ambients submarins amb altres espècies superficials o que depenen de les condicions de bona il·luminació, més escassa o nocturnes.

Les maletes s’han pensat perquè els centres d’immersió ampliïn el ventall de l’oferta des d’un vessant divulgatiu, per ampliar el ventall d’activitats familiars, potser més pausades, i donar cobertura als practicants de snorkel –immersió superficial amb ulleres i el tub de respiració–, una pràctica en què a l’Estartit van ser pioners fa tres dècades per popularitzar-la.

El responsable dels materials, Xevi Munill, de l’entitat Bufalvent.net, destacava que volen contribuir a fer que més usuaris coneguin el medi marí, des de la iniciació que detecten que cada cop més persones volen fer, fins a la curiositat per baixar a més profunditats, però amb cura per la posidònia i altres espècies que s’han de preservar i respectar. La responsable del GALP i gerent de la confraria de Palamós, Cristina Mañas, coincidia amb l’alcalde, Jordi Colomí, i el president de l’EMD de l’Estartit, Francesc Ferrer, que el respecte al medi garanteix el futur de les activitats lúdiques, el conjunt d’economies locals i la pesca a la zona. Per aquest motiu, el projecte divulgatiu també és cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

LA XIFRA

39
centres d’immersió
de la Costa Brava, agrupats en l’associació Costa Brava Sub, rebran les eines d’ecoguiatge.

Difusió també entre alumnes d’ESO

Els materials es poden descarregar de manera gratuïta a través d’internet , perquè l’objectiu final del projecte, a banda que els centres d’immersió treballin i facin una feina pedagògica, és estendre el coneixement entre la societat. Per aquest motiu, una altra part del projecte són les presentacions dels materials entre els alumnes de secundària, que ja van iniciar a finals del curs passat en alguns instituts de la demarcació. Munill explicava que, d’entrada, han apostat per centres de les comarques de la Costa Brava, en què es troben tant amb alumnat que està prou avesat al medi marí com amb altres escolars que el desconeixen. Per aquest motiu, el biòleg explicava que miren d’adaptar la sessió “al nivell que es detecta”, per mirar de treure’n el màxim profit. I també divulguen les sortides laborals, entre els més adeptes, que pot tenir l’ofici de monitor d’immersions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.