El col·lectiu Serrella de Banyeres de Mariola alerta sobre la destrucció dels assuts
El Ministeri de Medi Ambient està desenvolupant l'«Estrategia Nacional de Restauración de Ríos», un projecte que aquesta administració assegura que pretén conservar i recuperar el bon estat dels rius, potenciar el seu gran patrimoni cultural, fomentar l'ús racional, destacar els seus valors i beneficis i impulsar el desenvolupament sostenible del mitjà rural.
Malgrat les bones intencions de l'enunciat del títol, el projecte inclou la «eliminación de barreras transversales infranqueables en desuso (5 azudes)», és a dir, es volen destruir els assuts següents del riu Vinalopó: els Brulls, font de la Coveta, la Borrera, font del Sapo i el del Camp de l'Or. No obstant això, dins del procés administratiu, la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià de la Conselleria de Cultura, va informar de la necessitat de fer una prospecció arqueològica de l'àrea d'actuació que permeta definir l'impacte del projecte sobre el patrimoni arqueològic.
Però l'impacte sobre el patrimoni arqueològic industrial que tindrà l'actuació és evident per al Col·lectiu Serrella que alerta sobre la destrucció de l'assut de la font del Sapo, que realment és una de les estructures del sistema hidràulic del molí l'Ombria.
L'Ajuntament de Banyeres de Mariola treballa des de fa més de deu anys en un projecte de restauració integral del sistema hidràulic de tot el complex del molí l'Ombria per a crear un parc cultural sobre els molins. Segons el Col·lectiu Serrella, aquest sistema hidràulic que l'Ajuntament vol recuperar no té cap sentit sense un dels seus elements que és fonamental i imprescindible: la presa que servia per a captar l'aigua que es conduïa per una séquia fins al molí. Per tant, si el molí l'Ombria està declarat com a Bé Immoble d'Interés Etnològic, també ho està el seu assut que el Ministeri pretén enderrocar.
El Col·lectiu Serrella comparteix l'esperit del projecte de recuperació del bon estat del riu, però no està d'acord amb el criteri de destrucció d'assuts. Segons el Col·lectiu, «si el projecte del Ministeri proposa l'adequació dels sis assuts (en ús) mitjançant la construcció d'obertures verticals per al pas de peixos i invertebrats, també es podria instal·lar aquest mateix sistema als cinc assuts que els tècnics volen destruir». El Col·lectiu opina que «si tècnicament es poden conservar sis preses sense afectar l'essència de l'objectiu del projecte, s'haurien de deixar intactes els cinc assuts restants que formen part del nostre patrimoni arqueològic industrial des de fa segles».