Medi ambient

Collserola protegida

L'aprovació de Collserola com a parc natural amplia en 779 hectàrees la superfície protegida i obliga a conservar-ne els valors ambientals

La Generalitat s'incorpora al consorci amb 700.000 euros el 2010

Coll­se­rola esdevé amb l'apro­vació del decret el pri­mer parc natu­ral de Cata­lu­nya embol­ca­llat d'acti­vi­tat humana i amb una afluència de visi­tants que arriba als dos mili­ons de per­so­nes. L'ús que es fa d'aquest espai el con­fi­gura amb unes con­no­ta­ci­ons espe­ci­als dins la xarxa de parcs natu­rals que hi ha a Cata­lu­nya. Cons­ci­ents d'aquest fet, el con­se­ller de Medi Ambi­ent, Fran­cesc Bal­ta­sar, va elo­giar la feina que s'ha por­tat a terme al llarg dels qua­tre anys que han durat les nego­ci­a­ci­ons amb els muni­ci­pis que tenen límits dins el parc així com amb totes les enti­tats que en fan ús. Pre­ci­sa­ment arran de les nego­ci­a­ci­ons i del període d'al·lega­ci­ons el parc de Coll­se­rola apro­vat ahir passa a tenir 8.295 hectàrees pro­te­gi­des, 779 hectàrees més de les actu­als, i un grau supe­rior de pro­tecció medi ambi­en­tal. El nom­bre d'hectàrees final, però, resta per sota de les 8.836 que pre­veia fa qua­tre anys la pri­mera pro­posta del Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent. La serra de Coll­se­rola ocupa 10.000 hectàrees.

A més de con­cre­tar els nous límits del parc, el decret incor­pora la nove­tat que a par­tir d'ara la Gene­ra­li­tat pas­sarà a ser mem­bre del con­sorci que ges­ti­ona el parc. L'entrada de la Gene­ra­li­tat per­metrà ges­ti­o­nar l'espai amb més recur­sos econòmics. Aquest any, la Gene­ra­li­tat apor­tarà 700.000 euros seguint l'acord sig­nat amb la Dipu­tació i la Man­co­mu­ni­tat de Muni­ci­pis. L'any vinent l'apor­tació haurà de ser d'1,4 mili­ons, i de 2,1 mili­ons el 2013.

Un cop apro­vat el decret, que entrarà en vigor tan bon punt se'n publi­qui el con­tin­gut en el DOGC, en un parell de dies, el con­sorci, for­mat per la Dipu­tació, la Man­co­mu­ni­tat, els nou muni­ci­pis que en for­men part i ara la Gene­ra­li­tat, s'haurà de posar a tre­ba­llar en la redacció, en un ter­mini de dos anys, del pla rec­tor d'usos i gestió (PRUG) amb què cal dotar cada parc natu­ral. Bal­ta­sar ja va avançar que la redacció d'aquest tre­ball for­marà part de l'agenda del pròxim govern de la Gene­ra­li­tat. El pre­si­dent del con­sorci del parc, Josep Per­pinyà, alcalde de Sant Just Des­vern, també asse­nya­lava que l'apro­vació del decret obre ara una reflexió molt impor­tant entre els ges­tors del parc. I és que a par­tir d'ara caldrà garan­tir la bio­di­ver­si­tat de l'espai i fer-la com­pa­ti­ble amb l'ús social intens que té l'indret.

Als nous límits del parc, que incor­pora bàsica­ment sòls fores­tals, agrícoles i espais verds, s'hi inclo­uen dues reser­ves natu­rals par­ci­als que dis­po­sen d'una pro­tecció més alta. Són els indrets de la Rie­rada-Can Balasc, 379,9 hectàrees, i el de la font Groga (112 hectàrees). Pel que fa als valors ambi­en­tals que des­taca el decret, s'asse­nyala prin­ci­pal­ment la presència de pine­des, alzi­nars amb rou­res, màquies i gar­ri­gues, prats i con­reus, bos­quets de ribera i petits ambi­ents aquàtics que per­me­ten man­te­nir una fauna vari­ada i abun­dant amb 240 espècies de ver­te­brats i 700 d'inver­te­brats.

700.000
euros
aportarà aquest any la Generalitat al consorci que gestiona el parc. El 2011 seran 1,4 milions.

LES XIFRES

2
anys
és el temps que tenen les administracions per fer un nou pla que compatibilitzi l'ús i els valors ambientals del parc natural.
492
hectàrees
ocupen les dues reserves naturals de més alta protecció, la Rierada-Can Balasc i la font Groga.
8.295
hectàrees protegides
formaran els límits del nou Parc Natural de Collserola. La serra té una superfície de 10.000 hectàrees.
779
hectàrees d'ampliació
respecte a l'espai protegit actualment, que és de 7.515 hectàrees.
9
municipis
integren el parc natural: Barcelona, Sant Cugat, Cerdanyola, el Papiol, Molins, Esplugues, Sant Just, Montcada i Sant Feliu.

Espais de regulació especial dins el parc

L'elaboració del decret de parc natural i la necessitat de fer compatibles les àrees poblades amb els valors naturals de Collserola, va obligar els departaments de Medi Ambient i Urbanisme a crear una nova figura urbanística, els espais de regulació especial (ERE), que han de permetre l'ús urbà al parc. Barcelona és el municipi amb més espais d'aquestes característiques amb la incorporació de Vallvidrera, les Planes i Cal Notari. A Sant Cugat, les urbanitzacions Sol i Aire i Mas Fortuny també es consideren de regulació especial. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va destacar que es tracta de zones frontereres que ara s'incorporen als límits del parc i que, per tant, no queden excloses de les regulacions que preveu el decret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.