Torna l'ós al Vallespir
Un conductor va veure l'animal en un camí cap a un mas a un quilòmetre de Costoja i prop del naixement de la Muga
Tècnics rurals francesos consideren fiable el testimoni i ho investiguen
L'ós ha tornat al Vallespir. Un exemplar dels que es van reintroduir al Pirineu central ha estat vist molt a prop de la localitat de Costoja, a pocs quilòmetres de Tapis, entitat de població que pertany a Maçanet de Cabrenys (l'Alt Empordà). Segons han confirmat tècnics forestals francesos i els agents rurals del Departament d'Agricultura, un conductor es va trobar fa dos dissabtes amb un ós de grans dimensions –d'uns 250 quilos– a l'entorn de la població nord-catalana, un testimoni que les autoritats consideren fiable i que estan investigant. De moment, però, no s'ha trobat cap petjada ni cap rastre de pèl que confirmi la presència de l'animal. La persona que el va veure és un treballador de l'Ajuntament de Costoja que circulava per un camí rural a l'entorn del Mas Pinyers, a només un quilòmetre del poble. Això és just a la frontera amb Catalunya i molt a prop del naixement del riu Muga. El testimoni ha descrit l'animal com a molt gran i de color molt fosc.
“L'observació recollida és coherent”, explica Alain Bataille, tècnic de l'Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage (ONCFS), una entitat pública sota tutela dels ministeris del medi ambient i de l'agricultura encarregada de controlar els territoris de caça i de fer un seguiment de la fauna salvatge. Alain Bataille ha recollit el testimoni del treballador de l'Ajuntament de Costoja i considera que la descripció “d'un animal gran” a una distancia de 6 o 7 metres correspon a la d'un ós. Mentrestant, a Costoja i a Maçanet de Cabrenys es comenta que dos boletaires també l'haurien vist. L'ONCFS constata que la zona de l'observació és fora de cap àrea coneguda on ja s'hagi documentat presència de l'ós. També el Departament de Medi Ambient assegura que fa anys que no s'havia vist un ós en aquesta zona. Fonts del departament expliquen que han estat informats de la localització de l'ós i que s'ha comprovat si podia ser un dels exemplars del parc temàtic de la fauna del Pirineu Molló Parc que s'hagués escapat, però s'ha vist que no és així. L'espai més proper on s'ha observat un ós és el massís del Carlit i del Peric a l'alta Cerdanya i el Capcir, i en grau menor a la part baixa del conjunt del Madres, ja al límit amb l'Arièja. En aquesta àrea, l'observació més recent d'un ós es remuntaria a l'any passat al sector Carlit-Peric.
Terra de les Festes de l'Ós
Si ens fixem amb la cultura popular, el lloc on s'ha fet aquesta observació és al cor d'una terra d'óssos: en un radi de 25 quilòmetres entorn de Costoja hi ha els tres pobles del Vallespir que celebren cada any les Festes de l'Ós: Sant Llorenç de Cerdans, Arles de Tec i Prats de Molló.
Per carnaval, en aquests tres municipis se succeeixen festes populars intimament lligades a la figura de l'ós. Amb algunes variacions, el ritual segueix el mateix esquema: un veí vestit amb una pell d'ós interpreta el paper de l'animal que persegueix els habitants fins que al final del dia, els caçadors capturen la fera. A Prats de Molló, tres ossos emmascaren les seves víctimes amb una barreja d'oli i sutge.
Els caçadors els persegueixen, però a la pràctica els ajuden a enxampar més víctimes. Al final, apareixen els homes de blanc que encadenen l'ós i l'afaiten per simbolitzar la seva submissió.