Medi ambient

Pressió nuclear

El gestor dels tres reactors catalans vincula les seves inversions al repte d'operar 20 anys més del que preveu l'Estat

Els dubtes per la pròrroga a Garoña i l'impuls al sector en altres països activa el sector

Garan­ties de segu­re­tat a canvi de pro­ducció a llarg ter­mini. “Tre­ba­llem amb una men­ta­li­tat de poder ope­rar 60 anys, no de pro­duir més. Això vol dir que estem can­vi­ant equips que pot­ser ja no reno­varíem si penséssim en els 40 anys i prou. I el mateix amb la for­mació i la con­trac­tació de per­so­nal”. Amb aquesta decla­ració d'inten­ci­ons del direc­tor de la cen­tral de Van­dellòs II, Manel Cam­poy, for­mu­lada just després d'una simbòlica visita a la cen­tral de Santa María de Garoña –la més antiga de l'Estat i, per tant, l'epi­cen­tre del debat sobre la vida útil de les plan­tes nucle­ars–, el sec­tor sem­bla des­a­fiar l'ànima anti­nu­clear del PSOE i fer una advertència a un govern espa­nyol que, mal­grat no ave­nir-se a apro­fun­dir en el debat energètic, va man­te­nir les qua­tre dècades de límit de durada per a les nucle­ars en el seu pro­jecte de llei d'eco­no­mia sos­te­ni­ble.

L'Asso­ci­ació Nuclear Ascó-Van­dellòs (ANAV), que explota els dos reac­tors ribe­rencs (Ascó I i II) i el de Van­dellòs II, té pre­vist inver­tir l'any que ve 114 mili­ons d'euros –tot un rècord– en la millora de la fia­bi­li­tat i la segu­re­tat de les ins­tal·laci­ons del com­plex de la Ribera d'Ebre, per a les quals acaba de sol·lici­tar a l'Estat permís per ope­rar 10 anys més a par­tir de l'octu­bre del 2011, data de cadu­ci­tat de l'actual auto­rit­zació. El límit dels 40 anys, que Ascó com­pli­ria el 2024 (I) i el 2026 (II) i Van­dellòs, el 2028, havia de pas­sar la prova del cotó a Garoña, però l'Estat no va ser capaç ni de fer-lo com­plir fil per randa ni de refor­mu­lar-lo amb coherència. La cen­tral cas­te­llana farà 40 anys el 2011 però té permís –ator­gat l'any pas­sat– per ope­rar fins al 2013, tan lluny de les exigències dels eco­lo­gis­tes, que en recla­ma­ven el tan­ca­ment, com de les pre­ten­si­ons de l'empresa que ges­ti­ona la planta, Nucle­nor, que volia reno­var la llicència fins al 2019. Pro­ba­ble­ment aquest pedaç polític ha atiat la lluita d'uns i altres per con­ver­tir el desen­llaç del cas de Garoña en un pre­ce­dent.

El direc­tor gene­ral d'ANAV, José María Grávalos, estén l'objec­tiu dels 60 anys –expres­sat no només pel màxim res­pon­sa­ble de Van­dellòs II sinó també pel direc­tor de Santa María de Garoña, José Ramón Tor­ralbo– a les dues uni­tats d'Ascó, és a dir, als tres reac­tors cata­lans pro­pi­e­tat d'Endesa i Iber­drola, i, des del suport a la causa de Garoña, a tot el parc nuclear espa­nyol. Grávalos fa una defensa del sec­tor “com a gran deman­dant de capi­tal econòmic i humà en temps de crisi”, i ho con­creta en argu­ments com que durant els dos últims anys s'hau­ran incor­po­rat a ANAV uns 200 tre­ba­lla­dors i que en el 2010 s'hau­ran impar­tit “més de 94.000 hores de for­mació, un 8,1% sobre el volum d'hores de tre­ball”. ANAV con­tem­pla una fac­tura de més de 500 mili­ons d'euros per al 2011 entre des­pe­ses i inver­si­ons en els tres grups de pro­ducció.

El moment de l'ofen­siva

Però la bata­lla no és tant econòmica com de gestió del risc i, en aquest sen­tit, el moment per llançar el mis­satge de rea­fir­mació nuclear no sem­bla triat a l'atzar. Ascó comença a recu­pe­rar-se de l'escan­dalós inci­dent de la fuita de partícules del 2007, moment en què es van començar a dis­pa­rar les inver­si­ons en ope­ració i man­te­ni­ment a la planta. Van­dellòs va aca­bar de donar res­posta l'any pas­sat al polèmic epi­sodi de cor­rosió del 2004 amb un nou sis­tema de refri­ge­ració de segu­re­tat i en la pro­pera parada pro­gra­mada, el gener de l'any que ve, té pre­vist subs­ti­tuir els tres trans­for­ma­dors prin­ci­pals de la planta, que engo­li­ran un bon pes­sic dels 60 mili­ons pre­vis­tos en inversió a la cen­tral del Baix Camp i que abor­da­ran la prin­ci­pal causa d'atu­rada no pro­gra­mada en els dar­rers dos anys.

A la sen­sació dels deu­res fets que vol trans­me­tre la firma, que es remet a les ava­lu­a­ci­ons d'orga­nis­mes com l'inter­na­ci­o­nal de l'ener­gia atòmica (OIEA) o de l'asso­ci­ació mun­dial d'ope­ra­dors nucle­ars (WANO), s'afe­geix la con­jun­tura inter­na­ci­o­nal del sec­tor. Al marge de la dis­cussió espa­nyola al vol­tant de Garoña com a punta de llança del debat, hi ha l'aposta d'Angela Merkel per la con­tinuïtat de l'ener­gia nuclear a Ale­ma­nya i, sobre­tot, hi ha el refe­rent dau­rat dels Estats Units, on s'ha con­ce­dit llicència d'ope­ració per 60 anys a un bon gra­pat de cen­trals i on s'estan tra­mi­tant, segons ANAV, 33 pro­jec­tes de noves cen­trals nucle­ars. El sec­tor també cita, com a exem­ples d'ope­ració a llarg ter­mini, Bèlgica i Holanda.

LES XIFRES

94.923
hores
de formació calcula ANAV que haurà impartit als seus treballadors durant el 2010, un 8,1% sobre el volum d'hores de treball
500
milions
d'euros és la factura que preveu assumir ANAV a Vandellòs i a Ascó l'any 2011, entre inversió i despesa en operació i manteniment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.