Medi ambient

La contra

Cavalls per desbrossar boscos

La nevada de març va fer caure molts arbres i branques de les zones forestals de la demarcació. L'ús d'animals per netejar-les fa la feina ecològicament més sostenible

El bon estat dels boscos, mantenir-los nets, és responsabilitat del propietaris dels terrenys, segons marca la llei. Les feines de neteja i desbrossament s'han de fer amb una certa periodicitat per evitar el risc d'incendis durant l'estiu. La nevada del 8 de març va deixar un aspecte desolador a la majoria de boscos de la demarcació. Arbres a terra, branques trencades... s'han convertit, des d'aquell dia, en el més habitual als boscos. La feina és ingent. Tanta que, després de la destrossa de març, no va haver-hi temps de fer-la a tot arreu abans de l'estiu. Per sort, però, no hem hagut de lamentar molts incendis aquest any. Tanmateix, cal continuar els treballs de desbrossament. Hi ha diferents opcions. Per exemple, entrar al bosc amb màquines i fer una neteja a fons. És clar que la maquinària accelera les tasques, però també té conseqüències per al bosc, ja que malmet més del necessari els arbres i les plantes, i també la fauna, de l'entorn. Una alternativa més ecològica i menys invasiva és l'ús de cavalls. Cavalls com l'Ainat, de quatre anys, propietat de Rafel Mariner, treballen en alguns boscos arrossegant els troncs i les branques per treure'ls. L'Ainat és un cavall de raça asturcona (cavalls petits, però molt forts, rústecs i i valents, molt indicats per a l'arrossegament). Els asturcons són una de les races més antigues d'Europa i tenen el mateix tronc genètic que l'extingit cavall de tir català. Aquests dies, l'Ainat està treballant en una finca privada del veïnat de Verneda, de Cassà de la Selva. Es tracta d'una muntanya de 3 hectàrees d'alsina surera i cirerer d'arboç. Josep Homs, propietari del centre de doma de Vilert, juntament amb la gent d'Arc de Can Puig de Sant Ferriol, treballa a la muntanya amb l'Ainat. Homs fa doma d'enganxament per carro i tracció animal, i té l'Ainat per perfeccionar-lo. Normalment tarda uns tres mesos a ensenyar-los a arrossegar. “No podem carregar-los de cop tot el pes que són capaços d'arrossegar perquè els costa massa i perden la confiança, i llavors no volen fer-ho. Cal començar amb poc pes i anar augmentant-lo”, diu Homs. Mariner explica que un cavall d'aquestes característiques pot arrossegar 200 o 300 quilos. Homs i l'Ainat s'endinsen entre els arbres fins damunt la muntanya. El domador arreplega troncs i branques, que lliga amb cordes i cadenes darrere el cavall. Llavors el porta muntanya avall, fins a la carretera, on deixa la brossa al marge. Quan tinguin net el bosc hi anirà una màquina trituradora que desfarà tota la matèria vegetal i la llençarà un altre cop dins el bosc, esmicolada, perquè engruixeixi així el sotabosc. Tot el procés, per la finca de 3 hectàrees de Cassà, durarà aproximadament una setmana. Després ja els esperen a Canet d'Adri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.