Medi ambient

Clam antinuclear a Móra d'Ebre

Els anticementiri creuen que treure el combustible de les piscines no garanteix la seguretat

Més de 200 persones, convocades pels principals grups anticementiri nuclear de la Ribera d'Ebre i el Priorat, van aixecar ahir la veu, en una concentració davant de la seu del Consell Comarcal de la Ribera, per fer valer la transcendència del que està passant al Japó entre els seus arguments antinuclears. El portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), Sergi Saladié, ha reiterat les seves crítiques a la “imprevisibilitat” de les instal·lacions nuclears: “Aquí diuen que no hi haurà un tsunami, però potser serà una altra causa la que deixi els nostres reactors sense electricitat, en la mateixa indefensió”, ha expressat. Saladié creu que ha caigut el “paradigma” que situava Txernòbil com el cas marginal d'un país comunista, i insisteix que seria un greu error fer coincidir noves plantes radioactives, en referència al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a què aspira Ascó, a l'actual complex riberenc, perquè “ha quedat demostrat que la simultaneïtat és un problema afegit en cas d'accident”.

Els proteccionistes, a més a més, defugen la defensa de l'MTC que han fet els alcaldes nuclears tot just a partir dels problemes amb la refrigeració de l'aigua de les piscines que guarden els residus a Fukushima. Piscines que hi ha a totes les centrals del parc estatal i que, en el cas d'Ascó, estan col·lapsades, esperant que s'habiliti el polèmic MTC. “L'MTC haurà de tenir algun sistema de refrigeració per aire que, si queda sense electricitat, tindrem el mateix problema”, rebat Saladié, que compara Tepco, l'elèctrica titular de Fukushima acusada de fer-ne una gestió deficient i poc transparent, amb Endesa o Iberdrola, que considera que a través d'ANAV han fet ocultació d'informació en casos com els de la fuita de partícules d'Ascó, que ara podria arribar a judici, o els problemes de corrosió en les canonades de refrigeració a Vandellòs, que finalment van obligar a fer canvis importantíssims en el sistema.

El lema de la manifestació d'ahir va ser La lliçó del Japó. No al cementiri nuclear a Ascó. En l'acte hi va intervenir el popular activista Andreu Carranza, fill de l'exalcalde antinuclear d'Ascó, que va lamentar les crítiques que va rebre la seva família per la seva oposició a la central d'Ascó. Carranza va destacar que aleshores els van titllar “d'alarmistes”, quan ara el temps els ha donat la raó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.