Medi ambient

Medi Ambient

La Viquipèdia de la flora catalana

Un equip gironí aficionat a la botànica impulsa una pàgina en què es classifiquen més de 4.000 tàxons i 14.000 fotos

El projecte va començar els anys 80 recollint informació de plantes medicinals del massís

Actualment, la pàgina web té entre 200 i 300 visites diàries

Van començar a mitjan anys 80 recollint informació sobre flora útil i medicinal de les Gavarres, i avui aquella iniciativa ha desembocat en un dels portals de flora més importants de Catalunya. Albert Mallol, de la Bisbal d'Empordà, és un dels principals responsables d'aquesta web, www.floracatalana.net, que vol ser la referència enciclopèdica de les plantes del país. A hores d'ara, ja cobreixen les nord-orientals de Catalunya. La seva particularitat és que no es limita a donar el nom científic, el nom popular i la distribució de la planta, com fan el Termcat o el Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya, amb qui col·laboren. Hi fan un pas més, i hi afegeixen fotografies, època de floració i el nom en diversos idiomes. A més, de mica en mica s'hi va incorporant també informació etnològica, com usos alimentaris, medicinals o ornamentals: “un dels objectius principals és recollir els usos que tenen les plantes, divulgar-los perquè la població els conegui i evitar que es perdi tot aquest coneixement”, resumeix Mallol. Per això, la web té un caràcter obert, i permet al visitant aportar-hi informació i fotografies i compartir-ho amb la resta de visitants. De fet, Mallol ha explicat que “volem que sigui un web lliure, participatiu, que fomenti la recerca i el coneixement”.

Exposicions i sortides

Actualment, la pàgina web té entre 200 i 300 visites diàries. El projecte va començar a caminar fa tres anys, el maig del 2008, centrat en la flora de les Gavarres. Anava lligat a l'activitat de Mallol, que regularment organitzava sortides de divulgació de les plantes del massís, i en classificava les troballes. Aquesta tasca, que feia amb Josep Maynés, ha permès identificar uns 1.200 tàxons a la zona. De mica en mica, Mallol va anar ampliant l'àmbit de les sortides a espais com l'Ardenya o el Montgrí, i també va començar a fer exposicions a llocs com Fitor, l'Estanyol, Ullastret o Celrà, i col·laborant amb organismes com el Consorci de les Gavarres. En una de les rutes guiades, va conèixer Jaime Iniesta i Almudena García, programadors informàtics, que li van oferir la possibilitat de crear el web. Segons explica Mallol, amb el temps s'hi va anar afegint més gent, i amb l'entrada de Pere Barnola –expert en la zona de l'Alt Ter– i la col·laboració amb organismes científics es va poder impulsar més afegint-hi fotografies de les plantes escanejades: “fins ara els botànics teníem dades i molts llibres, que sovint eren il·lustrats amb dibuixos. Nosaltres hem aportat les fotos de detall de les plantes”. Ara mateix, la pàgina ja compta amb més de 14.000 fotografies, i uns 4.000 tàxons penjats, i aviat es doblarà aquesta xifra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.