Medi ambient

Agricultura

La lluita contra el cargol poma se centra en les postes

Els tractaments amb saponina contra els exemplars adults han tingut una efectivitat superior al 90%

Els arrossaires, satisfets, donen per salvada la collita d'enguany, però no abaixen la guàrdia

La lluita contra la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre està ben encaminada. Ho diu el Departament d'Agricultura i ho corroboren els mateixos pagesos. Així doncs, el tractament amb saponina, que es va portar a terme fa unes setmanes en diverses finques d'arròs de l'Aldea i Camarles, ha donat molt bons resultats. “Estem parlant d'una efectivitat que, en alguns casos, s'ha acostat al 100%”, va explicar el responsable de la lluita contra la plaga, Hernan Subirats. Malgrat això, en alguna finca l'efectivitat ha estat considerablement inferior, de només un 60%. “No sabem encara el perquè, però crec que és per un tema de nivells d'aigua, ja que les finques on ha passat això tenen pendent i el producte no s'ha pogut escampar de forma uniforme”, va argumentar Subirats.

Des del sindicat Unió de Pagesos (UP) també es valoren molt positivament els resultats. “Estem satisfets perquè hi ha hagut una bona coordinació entre els departaments. No hi ha més cargols que fa un any, i això ja és tot un èxit. Hi ha pressupost i ganes”, va assenyalar Dani Forcadell, responsable del sector de l'arròs d'UP. Ara bé, Forcadell també va fer una crida a l'administració perquè no es relaxe, ja que tot i que d'entrada la collita de l'arròs d'enguany sembla salvada –les plantes s'han fet prou grans perquè el cargol no les afecte–, durant la sega les postes podrien representar un problema. “S'enganxen com un caramel i inutilitzen el procés de separació del gra”, va precisar Forcadell.

De fet, després dels tractaments amb saponina, els esforços del departament se centren ara a assajar nous mètodes per posar fi a les postes, sobretot les de la vora del riu Ebre, que es combaten manualment amb barca. “Hem de mecanitzar el procés”, va dir Subirats, que va precisar que, per posar fi a les postes, estan fent assajos amb citronel·lal que estan donant també molt bons resultats.

LA XIFRA

600
hectàrees
d'arròs estan afectades en major o menor mesura pel cargol poma. Totes, a l'hemidelta esquerre.

Un tractament molt car

La saponina és una substància tòxica que s'extreu de les camèlies i que és molt efectiva per eliminar el cargol poma, però molt cara. El preu és de 8 euros per litre i en els tractaments del Delta es van fer servir 20 litres per hectàrea. Tenint en compte que es va aplicar a 200 hectàrees d'arrossars de l'hemidelta esquerre i que la despesa d'aplicació va ser de 78 euros per hectàrea, el cost final dels tractaments va ser de prop de 50.000 euros. Els tractaments es van fer en helicòpter o tractor, o manualment, depenent de les finques, on s'havia detectat una afectació elevada (més de 100 postes per finca) o mitjana (d'entre 10 i 100 postes). Enguany el Departament d'Agricultura preveia destinar 3 milions d'euros a la lluita contra el cargol poma, dels quals de moment només n'ha posat un, que ja està pràcticament gastat.

Després dels tractaments amb saponina es mantenen els altres mètodes: les trampes, la retirada manual i la instal·lació de barreres físiques als desguassos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.