Medi ambient

Contrast als pantans

catalunya humida Els embassaments de les conques internes presenten uns nivells espectaculars per a un mes d'agost, més del 91% en conjunt, per les pluges del març i el juliol catalunya seca La conca catalana de l'Ebre, en canvi, es troba sensiblement per sota de les reserves de l'any passat, tot i que supera la mitjana del darrer lustre

La pluja que ha afec­tat el país de manera asimètrica en els dar­rers mesos, sobre­tot en un març i un juliol extra­or­dinària­ment humits al qua­drant nord-est de Cata­lu­nya i no tant a la resta, ha pro­vo­cat també una situ­ació de con­trast als embas­sa­ments. Els de les comar­ques bar­ce­lo­ni­nes i giro­ni­nes acu­mu­len aigua a dojo, men­tre que els que cor­res­po­nen a la conca de l'Ebre, bàsica­ment els de Lleida, si bé també pro­ve­ei­xen el con­sum de gran part de Tar­ra­gona, pre­sen­ten xifres força més dis­cre­tes. Just tot al con­trari del que era habi­tual. Els pan­tans de les con­ques inter­nes, sobre­tot els del sis­tema Ter-Llo­bre­gat, que abas­tei­xen l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, pre­sen­ten aquesta set­mana un aspecte extra­or­di­nari sent com és un mes d'agost, ja que diven­dres emma­gat­ze­ma­ven vora 633 hm³ d'aigua; és a dir, supera­ven el 91% de la seva capa­ci­tat (vegeu el gràfic annex). Un regis­tre que, segons fonts de l'ACA, és pro­ba­ble­ment el més alt com a mínim del dar­rer decenni, quan de mit­jana amb prou fei­nes van asso­lir els 480 hm³ (un 69%), i que con­trasta, per exem­ple, amb el 33,4% del 2005 o el 42,9% del 2007. Des del 2008 –l'any de la sequera–, quan el regis­tre ja pujava al 64,3% (si bé amb prou fei­nes era del 20% en els moments més crítics a finals de març), que les reser­ves no han parat de créixer en aquest mateix període: un 82% el 2009, un 85% el 2010 i un 91,13% enguany. Amb això, segons cal­cula l'ACA, hi ha “garan­ti­des les deman­des ordinàries per a un període de 15-16 mesos”. Això, sense comp­tar l'aigua dels aqüífers i la de les des­sa­li­nit­za­do­res del Prat i la Tor­dera, que vista la situ­ació ara fun­ci­o­nen en nivells mínims.

La tendència és espe­ci­al­ment pro­nun­ci­ada en con­ques molt cas­ti­ga­des durant els dar­rers anys com la de la Muga. El pantà de Boa­de­lla, a l'Alt Empordà, estava diven­dres a un 77% de la seva capa­ci­tat, una xifra que dobla de molt el 33% de l'any pas­sat o el pobre 29,3% del 2008. Com ha pas­sat també a l'àrea del Ter, a banda de l'aigua acu­mu­lada per les dar­re­res tem­pes­tes, hi ha aju­dat el fet que les plu­ges fan que baixi la demanda de reg, per la qual cosa la set­mana pas­sada la presa de Boa­de­lla ja va alli­be­rar força menys aigua de la necessària per res­pec­tar el cabal ambi­en­tal.

L'Ebre, per sota

Sense arri­bar a ser pre­o­cu­pant, la situ­ació és força dife­rent a la conca hidrogràfica de l'Ebre. A la capçalera dels seus rius hi ha plo­gut força menys i també s'hi ha acu­mu­lat menys neu que en anys ante­ri­ors, amb la qual cosa tots els grans embas­sa­ments cata­lans que en for­men part regis­tren sen­si­bles dava­lla­des de nivell res­pecte a l'any pas­sat. Només cal com­pa­rar (vegeu el gràfic) les xifres dels embas­sa­ments de Mequi­nensa (que baixa 15 punts, del 80% al 65%), Cane­lles (del 66% al 48%) i Rialb (del 88% al 70%).

Dilluns pas­sat, el con­junt d'embas­sa­ments de tota la conca de l'Ebre emma­gat­ze­mava 4.756 hm³ d'aigua, o sigui, un 63,4% de la capa­ci­tat total. Un regis­tre que queda 15 punts per sota dels 5.879 hm³ (un 78,3%) de la mateixa set­mana de l'any pas­sat, i que també s'ha traduït en un menor cabal del riu a les Ter­res de l'Ebre: tot just 115 m³/s a Tor­tosa dilluns pas­sat, prop del que es con­si­dera cabal mínim ecològic, pels 147 m³/s que bai­xa­ven un any abans. Les xifres d'enguany encara són un pèl supe­ri­ors a la mit­jana dels últims cinc anys als pan­tans cata­lans de l'Ebre, però són infe­ri­ors al con­junt de la conca, on la mit­jana el 2010 va ser de 5.001 hm³. Encara són lluny, això sí, del mínim de 3.625 del 2006.

633
hectòmetres cúbics
acumulen els pantans de les conques internes, prou aigua per al consum de 15 o 16 mesos.

Un any en general extraordinari per al reg agrícola

La majoria de conreus catalans estan en plena campanya de reg, i en general es pot qualificar d'extraordinària per l'aigua acumulada. Josep Ferré, d'Unió de Pagesos al Baix Camp, parla d'un “any excepcional” perquè els aqüífers del Camp de Tarragona “estan carregats al 100%, i d'aquí és d'on ve la majoria del reg”. Pantans com el de Riudecanyes, a més, “enguany oferiran dotze setmanes d'aigua, que és el màxim de la concessió”. Els regs dels últims dies, precisament, han fet que el seu nivell baixés al 40%, si bé està previst que aquesta setmana es reompli amb reserves del de Siurana, que es gestiona conjuntament. “L'aigua acumulada és una garantia, perquè, encara que no plogués al setembre, conreus com l'olivera arribin a fi de bé”, explica Ferré, que creu que ara seria el moment de tornar a parlar “amb tranquil·litat” del pacte nacional de l'aigua.

Antoni Casademont, d'UP a Girona, té tants o més motius de satisfacció. “Altres anys els pagesos havien hagut de triar quins camps regar per les restriccions, però aquest any tothom ha pogut regar totes les hectàrees, no hi ha cap problema d'aigua”, explica. Casademont és tan optimista amb les reserves acumulades que creu que “n'hi haurà per a tot l'hivern, i si és normal quant a pluges, segurament per a tot l'any que ve”, tant a la conca del Ter com a la de la Muga.

A les comarques lleidatanes tots els canals tenen les comportes obertes i els pagesos poden regar en funció de les previsions i necessitats. Només el canal d'Aragó i Catalunya ha hagut de reduir la dotació que allibera per al reg a causa d'un estiu sec i amb poques aportacions als rius. Tot plegat per garantir que es mantingui el nivell dels pantans de Barasona (Osca) i Santa Anna. Tot i aquesta prevenció, si no hi ha més contratemps es podrà acabar la campanya a l'octubre amb prou aigua. Els canals de Pinyana, Urgell, Algerri-Balaguer i Segarra-Garrigues reguen en tots els trams i complint les expectatives fins a final de temporada.

j.t. / ò.p.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.