alt camp
Via lliure a ampliar de 64 ha la pedrera d'Alcover
L'Ajuntament, pressionat pel govern, pacta un conveni amb La Ponderosa i torna a aprovar el pla general per facilitar-ho
Els contraris al projecte denuncien que afecta àrees protegides
L'ampliació de la pedrera que l'empresa Canteras La Ponderosa explota des del 1965 a Alcover, a l'Alt Camp, aixecarà polseguera tant si s'acaba fent com si no. El polèmic projecte ja fa uns anys que s'arrossega, si bé aquest estiu se'n viu un capítol nou després que, en el ple del 18 de juliol, l'Ajuntament va aprovar inicialment per segona vegada, i per unanimitat, el pla d'ordenació urbanística municipal que hauria de permetre al govern –és el que en té les competències, però que no ha aprovat l'estudi ambiental en espera tot just d'aquest text municipal– autoritzar l'ampliació de la pedrera. El mateix ple va aprovar el conveni amb l'empresa que fixa els termes de l'operació i hi imposa certs condicionants.
El projecte, però, aixeca recels entre grups ecologistes i habitants del municipi veí de l'Albiol, ja al Baix Camp, que han anunciat batalla amb la presentació d'al·legacions tant al POUM com a la sol·licitud de llicència ambiental (ja en van enviar més de 400 al govern) que tramita paral·lelament Territori i Sostenibilitat. Ara, que ni en això, no es posen d'acord, ja que segons els contraris el termini per al·legar al POUM no s'acabava ahir, com indica el consistori, sinó que s'allargaria, en ser un mes inhàbil, fins a finals d'agost.
Informe del govern
La història, en tot cas, arrenca més lluny, el 2008, quan l'Ajuntament va fer la primera aprovació inicial del nou POUM sense preveure-hi cap ampliació de la pedrera. I és que, tal com explica l'alcalde, Anton Ferré, es vol “donar viabilitat a l'empresa perquè no hagi de tancar per haver exhaurit recursos”, però va afegir-hi: “No estàvem d'acord a assumir l'ampliació de 400 hectàrees que plantejava.” La Ponderosa va al·legar, i va fer que, durant el tràmit d'informació pública, un informe de la direcció general d'Energia i Mines (llavors dependent d'Economia i Finances) desautoritzés el POUM i demanés a l'Ajuntament que hi ampliés els límits de l'àrea d'explotació. Així, l'informe alertava de possibles “problemes d'abastament” si tancava l'empresa, que aglutina el 40% de l'extracció de roca calcària al Camp de Tarragona i dóna feina a uns 130 treballadors directes i a uns 300 més d'indirectes.
Negociació i conveni
La situació obligaria l'Ajuntament a reprendre la negociació, davant una empresa que també “variaria els plantejaments inicials i preveuria una ampliació més acceptable”, segons explica Ferré. Fruit d'això, l'Ajuntament decidiria impulsar una segona aprovació inicial del POUM per incorporar exclusivament la classificació per a activitats extractives d'una superfície de 64 hectàrees més (per a un total de 149, ja que l'explotació actual en té 85) que ara estan catalogades com a sòl no urbanitzable, si bé s'assegura que un 35% no s'explotaran. Això sí, el mateix Ajuntament admet que el sòl on projecta l'ampliació en part és d'interès ecològic i paisatgístic, i que el pla territorial parcial del Camp de Tarragona hi fixa una protecció especial i preventiva en ser “d'interès connector” per al pas d'espècies animals. El mateix informe, però, també recorda que la normativa permet autoritzar-hi activitats extractives, ja que “no trenca els corredors de connexió”, i a més es proposen mesures correctores i compensatòries. “Ells han renunciat a l'anterior objectiu, i hem plantejat el conveni amb un seguit de prioritats ambientals, reducció de l'impacte i vigilància i control, que són primordials, a més que es planteja un nou accés a la pedrera des de l'antiga C-14, allunyat del nucli urbà”, defensa l'alcalde.
Ampliació abans d'hora
Els detractors del projecte, en tot cas, es van organitzar fa un any en l'associació Alveolus, nascuda a l'Albiol en “defensa del patrimoni ambiental” però també d'aquest municipi, ja que, segons explica Paco Marín, un dels seus vocals, “el centre històric és a uns 1.200 metres de la pedrera, però el nucli de les Masies Catalanes, el més habitat, quedaria a menys de 500”. “És una història truculenta, fa cinc anys que ho porten en silenci”, lamenta. L'entitat denuncia el “gran deteriorament ambiental i paisatgístic” que suposa el projecte, enclavat a la vora d'una zona inclosa en un pla especial d'interès natural, a la xarxa Natura 2000 i, probablement, al futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, a més que també és al Catàleg del Paisatge. L'entitat, que no veu justificada ni l'ampliació ni la viabilitat tècnica, ha denunciat, a més, que el desembre del 2009 l'Ajuntament d'Alcover va autoritzar a La Ponderosa l'explotació d'unes 32 ha en un terreny que “és objecte de l'ampliació sol·licitada”, fet que constituiria una “infracció molt greu” que ara es vol legalitzar.
LA XIFRA
La fiscalia investigarà el cas per les àguiles cuabarrades
La fiscalia de medi ambient de Tarragona ha incoat diligències d'investigació penal pel presumpte delicte contra la flora i la fauna que podria suposar l'ampliació de la pedrera. Ho ha fet arran de la denúncia presentada al març per l'organització ecologista L'Escurçó, que recorda que l'operació afectaria l'ecosistema d'una parella d'àguiles cuabarrades que són una espècie amenaçada. “Haurien de paralitzar els tràmits fins que el fiscal es pronunciï”, reclama el portaveu, Joan Manel Olivella, que avisa que el projecte també afectaria dos refugis de fauna, Mas de Nebot i Mas de Galofré, que l'entitat gestiona a la zona. “Volen fer una ampliació descomunal i s'ha de paralitzar”, denuncia. L'informe de sostenibilitat ambiental del POUM, de fet, admet que l'àrea és declarada d'interès faunístic i florístic, i catalogada com a hàbitat d'interès comunitari.