Medi ambient

RIBERA D'EBRE

Les ‘biobales' eliminen el musclo zebrat

La CHE comprova l'efectivitat d'aquest mètode dissenyat per Cambridge

La utilització de biobales, unes càpsules microscòpiques que tenen una substància tòxica a l'interior, per combatre el musclo zebrat té una efectivitat del 100% en sistemes d'aigua tancats. Així ho conclou la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) després de la prova que ha fet a les instal·lacions de la Comunitat de Regants de Móra la Nova. Tot i que el mètode de les biobales encara està en fase de prova, la CHE el recomana com a alternativa a altres tractaments químics que resulten més costosos i menys efectius. Els exemplars de musclo zebrat confonen les biobales amb aliment i mantenen les valves obertes, mentre que si s'utilitza clor per eliminar la plaga l'efectivitat és menor perquè el detecten i tanquen les valves.

I l'ús del mètode dissenyat per la Universitat de Cambridge no ha estat efectiu només per eliminar el musclo zebrat, sinó que també ha exterminat el 100% de cloïssa asiàtica. Aquesta és la primera vegada que es fan servir les biobales per combatre la cloïssa asiàtica, una altra espècie invasora que també afecta la xarxa de regadiu. Les càpsules microscòpiques, que són com unes pólvores, s'aboquen a les canonades de distribució del regadiu i després es recullen els exemplars morts als filtres del sistema de reg. De tota manera, el mètode no es pot aplicar al riu perquè podria perjudicar espècies protegides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.