medi ambient
Un acord amb l'amo evita la tala de la fageda més antiga de la demarcació
La Diputació i l'Obra Social de Catalunya Caixa li compensen el valor de la fusta dels propers 25 anys
La iniciativa ha estat d'un grup de naturalistes
La iniciativa d'un grup de naturalistes per salvar la fageda de les Olletes, la més antiga de la demarcació, situada en una finca del municipi de la Vall d'en Bas, ha aconseguit el seu objectiu. La Diputació de Girona ha arribat a un acord amb el propietari segons el qual li paga el valor de la fusta que es podria extreure durant 25 anys, per un valor de 10.000 euros, i d'aquesta manera passa a convertir-se en una reserva forestal, on l'ens públic pot fer un seguiment i proposar mesures de millora. Això suposa que no s'hi podran fer treballs de preparació ni aprofitament de la fusta propis del manteniment d'aquests boscos durant aquest temps a les 9 hectàrees beneficiàries d'aquest acord. Sí que en podrà fer a la resta de la fageda on no hi ha els exemplars tan antics. L'Obra Social de Catalunya Caixa sufraga la compensació per a 3 hectàrees més d'aquest bosc. La finca té 150 hectàrees i els exemplars de faig més antics, uns 600, es concentren en aquesta zona ara protegida. Tota la fageda ocupa 50 hectàrees. La fageda de les Olletes té exemplars de 100 i 150 anys d'antiguitat i la importància rau, segons Jordi Zapata, un dels naturalistes que n'ha impulsat la preservació, en el seu valor ecològic i en la seva biodiversitat, sobretot per la diversitat de fongs i líquens i per ser refugi d'espècies d'ocells com el picot negre.
La Diputació de Girona té juntament amb les altres tres diputacions catalanes un programa específic, el Salva'ns, que té com a objectiu salvaguardar boscos singulars i de valor. Els promotors de la protecció del de les Olletes han volgut remarcar la sensibilitat demostrada pel propietari.
Les Olletes és un dels 20 boscos vells qualificats com a excepcionals d'entre 75 catalogats el 2003 per un grup d'estudiosos en el Catàleg de Boscos Madurs de la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Ripollès.
LA XIFRA
LA DATA
LA XIFRA
Flora amenaçada del Prepirineu
La Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa estan col·laborant en l'impuls de projectes de preservació i recuperació de flora amenaçada al Ripollès i a l'Alta Garrotxa. Hi participen la Institució Catalana d'Història Natural i la Universitat de Girona. Fins ara, s'han realitzat actuacions per preservar els hàbitats naturals de dues espècies de flora característiques dels prats i boscos humits del Prepirineu: la Silaum silaus i la Dryopteris remota. Els treballs, a càrrec de la Cooperativa La Fageda de Santa Pau, consisteixen a recuperar els hàbitats, a disminuir la pressió del bestiar domèstic i a recuperar pastures.