Medi ambient

PLA D'URGELL

La planta de biomassa de Nufri, a votació

Mobilitzacions al Poal i el Palau d'Anglesola contra la construcció de la central de biomassa més gran de Catalunya

Els veïns del Palau d'Anglesola estan convocats a opinar demà sobre la instal·lació de la planta de biomassa més gran de Catalunya, promoguda per l'empresa més important del Pla d'Urgell, la fructícola Nufri. Tot i que situada en terme de Palau, la planta serà a 1,3 km del Poal. En aquest municipi de 650 habitants el rebuig és total i els veïns han penjat un centenar de pancartes contra una central que ja té el vistiplau inicial d'Urbanisme de la Generalitat. L'alcalde, Rafael Panadès, de CiU, està en contra del projecte tot i que s'espera a la setmana vinent per manifestar-se i presentar al·legacions en el període de consultes als municipis. Panadès troba defectes urbanístics i de mobilitat en el projecte presentat per l'empresa i tem que les emissions de fum perjudiquin el seu poble, que es troba a un quilòmetre de la planta. Per contra, l'alcaldessa de Palau d'Anglesola, Montserrat Meseguer, també de CiU, considera que si tots els departaments del govern català aproven el projecte s'hauran donat totes les garanties de seguretat i per tant el seu Ajuntament no s'hi oposarà. Això sí, Meseguer avança que demanarà a Nufri inversions viàries per evitar que els camions passin pel poble i que els llocs de treball es cobreixen preferentment amb veïns del poble.

Nufri ha presentat el projecte als mitjans aquesta setmana, en un intent de contrarestar l'oposició generada per “la falta d'informació, ja que la planta no contamina”, segons el director industrial Xavier Argilés. La central generarà 14 MW anuals d'electricitat mitjançant la crema de llenya, subproductes d'arbres fruiters i biomassa procedent de cultius energètics. La central evitarà l'emissió de 57.000 tn de CO2 a l'atmosfera. Nufri té acords amb pagesos locals per plantar xops, paulònies i eulàlies. L'empresa diu que prioritzarà la contractació local dels 31 treballadors. Aquests arguments, però, no han convençut el Poal i tampoc part dels veïns del Palau. Els opositors hi objecten la proximitat als pobles i el trànsit de 2.500 camions anuals per la carretera local, segons càlculs dels ecologistes d'Ipcena. “Per la xemeneia de 40 m d'alçada per 2 d'amplada s'emetran òxids de sofre i nitrogen que, amb una mitjana anual del 74% d'humitat, cauran sobre persones i conreus”. El metge del consultori mèdic del Poal hi coincideix: “Generarà patologies i és un insult situar-la al costat de l'embasament d'aigua de boca”. Joan Vázquez (Ipcena) afegeix: “La biomassa no és sostenible ni eficient com a font d'energia. Calen13.000 tn de fusta per generar 1MW. Amb quatre molins en produirien la mateixa”.

LA FRASE

El projecte s'ha de sotmetre a molts filtres i permisos. Si els supera, no ens hi podem oposar
Montserrat Meseguer
alcaldessa del palau d'anglesola

LA FRASE

Sens dubte, les emissions generaran patologies com càncers per la proximitat al poble
Josep M. Garcia Deza
METGE del poal

LA XIFRA

134.000
tones
de fusta cremaran la planta, que costarà 25 milions i ocuparà 28.000 m². Nufri la vol tenir en marxa el 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.