Menys fums, més vida
Sant Adrià és seu d'una mostra que aporta mesures per reduir la contaminació a la comarca
L'aire ens omple de vida, però quan està contaminat, ens la pot complicar. Cal procurar, per tant, que allò que respirem sigui bo per al nostre organisme generant eines per conèixer la qualitat del que inspirem i, sobretot, aplicant mesures que contribueixin a netejar-lo. Aquest és el missatge que durant uns dies han pogut rebre els visitants de l'Ambibús, una unitat mòbil d'educació ambiental del departament de Medi Ambient que fins fa uns dies s'ha instal·lat a Sant Adrià com un acte més de la setmana del Medi Ambient. Ho ha fet amb l'exposició Respirem benestar, que tracta sobre la qualitat de l'aire a Barcelona i al seu entorn metropolità, amb ciutats com Badalona, Santa Coloma o la mateixa vila adrianenca com a parts implicades.
En la caravana es pot conèixer l'estat de salut de l'aire de la metròpolis barcelonina, tot coneixent les mesures que s'estan duent a terme per tal de millorar-lo i generant una reflexió ciutadana sobre l'impacte que té sobre la qualitat de vida de tots els que hi viuen. Així doncs, un treball que, partint de la teoria, del coneixement d'algunes dades, proposa actuacions pràctiques en benefici de tots. Com per exemple, entendre que cada any un badaloní o un colomenc intercanvia amb l'entorn més de 5 milions de litres d'aire, sovint carregat –fins a l'extrem de superar els límits permesos per la Unió Europea– per diòxid de nitrogen (NO2) o de PM10. Tant el primer –un gas irritant tòxic en altres concentracions– com el segon –partícules sòlides que penetren a través de les vies respiratòries fins als pulmons– tenen l'origen en el transport –sobretot el rodat amb els vehicles dièsel– i determinats processos industrials i energètics.
Entès això, per tant, la solució no és estar-se de braços plegats, sinó adoptar mesures més o menys urgents a les zones declarades de protecció especial –totes les localitats de la comarca en formen part–. Així doncs, per exemple, en la mostra es diu que cal substituir les antigues centrals tèrmiques per altres més modernes i més eficients energèticament. I que també és necessari fomentar la utilització de mitjans de transport menys contaminants, com ara transport públic col·lectiu –tramvia o metro– o les bicicletes, o promovent l'hàbit de compartir el cotxe. La reducció fins als 80 km/h de la velocitat a l'autopista quan els vehicles travessen pel mig Sant Adrià o Badalona fins un cop abandonar Montgat i Tiana també és una altra proposta de l'exposició, que visitarà Badalona i Santa Coloma la tardor vinent.