medi ambient
Aixetes a les fonts de Molló per no haver de depurar tant
L'Ajuntament fa cas de l'ACA i les instal·la a les que aboquen al clavegueram, per evitar tractar un volum elevat d'aigua neta
L'estació és nova però no es pot posar en marxa per falta de recursos
L'Ajuntament de Molló ha fet instal·lar aixetes a les fonts del terme municipal que desguassen a la xarxa de clavegueres com una de les mesures que ha d'aplicar si vol facilitar que es posi en marxa la nova estació depuradora del municipi. I és que aquest municipi de la vall de Camprodon és un dels molts del país que tenen una depurada d'aigües residuals a punt d'estrenar o quasi a punt, però que, per falta de pressupost de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), no es poden posar en servei.
Les aixetes que ara ha fet instal·lar l'Ajuntament a les fonts públiques de Molló són, en concret, una mesura per reduir el cabal d'aigua que ha de tractar aquesta depuradora quan entri en servei. La mateixa ACA és la que ha recomanat aquesta mesura.
L'alcalde, Josep Coma (CiU), ha explicat que no és sostenible ni econòmicament ni ambientalment tractar un volum important d'aigua que és neta. “S'hauria convertit en un cabal distorsionador de la depuradora”, ha indicat l'alcalde.
En concret, l'Ajuntament ha fet instal·lar aixeta a la font de Can Masó, la qual és la més coneguda perquè està situada al centre mateix de Molló, i a la de Can Tonet, també al mateix nucli. No afecta, en canvi, la resta de fonts, l'aigua de les quals va a parar directament a la riera, com per exemple la font Vella, per citar-ne una també de molt coneguda.
De moment, la instal·lació d'aixetes a les fonts públiques no afecta la resta de nuclis i veïnats d'aquest municipi de la vall de Camprodon, que aboquen a les rieres.
LA FRASE
LA XIFRA
La depuradora del Riberal, a punt
L'estació depuradora d'aigües residuals de Molló és una de les moltes que hi ha en l'actualitat acabades i que l'Agència Catalana de l'Aigua no connecta a la xarxa per falta de disponibilitat econòmica. La de Molló està situada al veïnat del Riberal, i el setembre passat, que és quan l'alcalde va tenir l'últim contacte amb l'ACA, faltava fer-hi arribar energia elèctrica per fer-la funcionar i resoldre un petit problema en el tractament dels fangs. A la vall de Camprodon solament, hi ha altres estacions depuradores que estan en la mateixa situació o bé que falta poc perquè puguin ser posades en funcionament. Es tracta de la depuradora veïna de la urbanització de Font Rubí, al terme municipal de Camprodon, i la de Vilallonga de Ter. A la resta del Ripollès, també hi ha la d'Ogassa i la de Pardines. I a la resta de les comarques gironines, també estan pendents de l'última empenta les depuradores de Fontcoberta, Llambilles, Parlavà i Serra de Daró.